9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Služen parastos za ubijene Srbe iz sela Karno

SREBRENICA – U crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u selu Karno, kod Srebrenice, danas je služen parastos i prislužene svijeće za pokoj duša 21 poginulih mještana i 13 pripadnika MUP-a Republike Srpske na području ove crkvene parohije.

Parastos za ubijene Srbe iz sela Karno (Foto: SRNA)

Cvijeće na spomen-obilježje u porti crkve, povodom 22 godine od stradnja Srba i pripadnika MUP-a, položile su delegacije Skupštine opštine i Boračke i Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice.

Nastavivši etničko čišćenje srpskog stanovništva započeto u aprilu, muslimanske snage iz Srebrenice ubile su i zarobile 21 civila iz Karna i Crnog Vrha početkom maja 1992. godine, prilikom organizovanih višednevnih napada na sva srpska naselja u udaljenoj mjesnoj zajednici Osat. Niko od zarobljenih nije preživio.

Mještanin Karna Milenko Subotić kaže da su prilikom napada i upada pripadnici muslimanskih snaga uhvatili njegovog brata Radivoja i nakon višednevnog mučenja ubili ga i zakopali u jednoj njivi u kraju sela.

„Prilikom ekshumacije i prenošenja njegovih posmrtnih ostataka utvrđeno je da su mu ruke vezane žicom i polomljene noge, ruke, rebra i lobanja, kao i Milojku Gagiću koji je bio istog dana zarobljen, ali je nakon nekoliko dana mučenja ubijen i zakopan u selu Klotjevac odakle je ekshumiran i sahranjen u porodičnom groblju“, kaže Subotić.

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Radomir Pavlović izjavio je da su prošle 22 godine od tragičnog Đurđevdana 1992. godine kada je počela muslimanska ofanziva na srpska sela na području Osata i da za ubistva srpskih civila i zarobljenika u ovom i susjednim selima, kao ni za sva ubistva Srba u srebreničkoj opštini, još niko nije odgovarao.

„Optužuju se i osuđuju samo Srbi, a za zločine nad Srbima niko ne odgovara. Istina je da su na ovim prostorima stradali pripadnici i srpskog naroda, a ne samo Bošnjaci, i da treba da dođe do pravde da bi se moglo govoriti o pomirenju i suživotu, kaže Pavlović.

On je istakao da bez potpune istine i odgovornosti onih koji su počinili zločine nad Srbima ne može doći do pomirenja na ovom području.

Pavlović navodi da je jedan broj preživjelih mještana odveden u srebreničke logore i oni su živi svjedoci mučenja i drugih zločina koji su činjeni nad zarobljenim civilima.

„Sa ovog mjesta, gdje odajemo počast nastradalim Srbima, ukazujemo na nepravdu koju dijeli pravosuđe BiH, kao i nedopustiv odnos predstavnika bošnjačke vlasti u Srebrenici koja ne dozvoljava da se obilježe srpska stratišta u srebreničkoj opštini“, poručio je Pavlović.

Sekretar srebreničke Boračke organizacije Miloš Milovanović rekao je da se svake godine obilježava godišnjica stradanja i odaje pošta poginulim civilima iz Karna i okolnih sela.

„Naša je dužnost da se sjećamo tih žrtava, da podsjećamo na njihova stradanja i da ih ne zaboravimo, ali i da istrajemo da oni koji su počinili zločine nad njima odgovaraju i od toga nikada nećemo odustati“, poručio je Milovanović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se