1.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Šećerana kreće ka oživljavanju

BANJALUKA – Skupština akcionara Fabrike šećera iz Bijeljine imenovala je u petak na vanrednoj sjednici privremeni nadzorni odbor čime su se stvari u ovoj fabrici konačno pokrenule sa mrtve tačke.

Šećerana BijeljinaImenovanje ovog tijela je prvi korak ka uspostavljanju upravljačke strukture u Šećerani, koja je godinama van pogona zbog pokretanja krivičnog postupka protiv njenog bivšeg većinskog vlasnika zbog pranja novca ulaganjem u ovo preduzeće.

Stečajni upravnik Šećerane Mladen Košutić rekao je „Glasu Srpske“ da su imenovana tri člana privremenog nadzornog odbora koji bi u što skorijem periodu trebalo da imenuju vršioca dužnosti direktora fabrike. Prema nezvaničnim informacijama za članove privremenog nadzornog odbora u ime Vlade RS kao većinskog vlasnika imenovani su direktor firme „Agrosemberija“ Mile Mirković i bivši direktor bijeljinskog „Žitoprometa“ Slaviša Gligorević. Interese banjalučkog „Agrokopa“, koji raspolaže sa oko 26 odsto kapitala i radnika zastupaće dugogodišnji radnik i rukovodilac u Šećerani Rade Rakić.

– Jedan od osnovnih zaključaka Skupštine je da se fabrici priključi struja i da se adekvatno obezbijedi imovina. Sve dalje odluke će predlagati većinski vlasnik, odnosno Vlada RS, da bi se Šećerana revitalizovala i dovela u stanje da može raditi – naglasio je Košutić.

Fabrika šećera prešla je u vlasništvo RS nakon što je, krajem januara, Vrhovni sud RS osudio Zorana Ćopića na četiri godine zatvora i trajno mu oduzeo imovinu vrijednu oko 20 miliona maraka za koju je utvrđeno da ju je stekao pranjem novca jednog od najvećih narko-bosova Darka Šarića. Ćopiću je tada, između ostalog, oduzeto i 10,8 miliona akcija Fabrike šećera u Bijeljini, koje čine 51 odsto kapitala tog preduzeća. Taj udio bio je u vlasništvu Ćopićevog preduzeća „Agrokop“ iz Banjaluke. Vlada je, nakon što je postala vlasnik udjela u Šećerani prenijela pravo upravljanja nad tim akcijama na Investiciono-razvojnu banku RS.

Fabrika šećera je prestala sa radom 1993, a u stečaj je otišla 2007. godine. „Agrokop“ je preuzeo većinski paket akcija 2010. godine, ali je proizvodnja zaustavljena nakon Ćopićevog hapšenja.
Kapital

Mladen Košutić je istakao da je kapital Fabrike šećera znatno smanjen u odnosu na 2010. godinu.

– Kapital je sa 28 miliona koliko je iznosio 2010. godine spao na 14 miliona KM. Sve je to rezultat određenih gubitaka, neplaćenih potraživanja i devastiranja Fabrike – naglasio je Košutić.

(Glas Srpske)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se