14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Sava počela da plavi i selo Balatun

BIJELJINA – Voda je nastavila da prodire preko urušenog dijela savskog nasipa na lokaciji „Visoč“ na području Bijeljine, a i pored velikih napora da se odbrani preliven je i savski nasip u Rači, pa je voda počela da plavi i selo Balatun.

Poplava u Brčkom

Ekipe civilne zaštite i građani tokom noći su radile na premještanju vreća sa pijeskom iz grada u crnjelovsko naselje Burum, gdje je oko 200 mještana sela Crnjelovo radilo na utvrđivanju kanala koji prijeti da poplavi Crnjelovo, saopšteno je iz Štaba za vanredne situacije grada Bijeljina.

Uporedo sa radovima na obezbjeđenju kanala i nasipa, vršena je evakuacija stanovništva iz sela ugroženih od vode iz Save.

Ukupno je evakuisano oko 6.000 stanovnika, od kojih je oko 500 zbrinuto u prihvatnim centrima u osnovnim školama „Knez Ivo od Semberije“ i „Vuk Karadžić“ u Bijeljini, Gimnaziji „Filip Višnjić“, sportskoj dvorani u Bijeljini i đačkom domu u kojem su smještena stara lica, a od ranije je u kasarni i Sokolskom domu smješteno 288 lica.

Juče i tokom noći radilo je 27 ekipa sa 150 spasilaca, a bilo je 297 intervencija na ugroženim područjima uz rijeku Savu i ostala ugrožena područja u gradu – Dijelovima, Dvorovima, Popovima i Amajlijama.

Osim timova iz Bijeljine i ekipa Oružanih snaga, policije, „Elektro-Bijeljine“, angažovane su i timovi iz Foče, Višegrada, Rudog, Srebrenice, a danas popodne se očekuje dolazak specijalnog spasilačkog tima iz Velike Britanije.

Osim rada na evakuaciji iz Batkovića, Balatuna, Broca, Ostojićeva i Velinog Sela, ekipe za spašavanje evakuišu ljude i stanovnike Dvorova, Dijelova i Krive Bare.

Normalizuje se situacija u Janji i okolnim selima, iz kojih se povukla voda.

U Janji je počelo prikupljanje i ukopavanje nastradale stoke.

U objektima bolnice smještena su bolesna evakuisana lica i dijalizni bolesnici iz grada Bijeljina i nekoliko okolnih opština.

U svim prihvatnim centrima i punktovima po ugroženim područjima dežuraju medicinske ekipe Doma zdravlja, a ljekarske ekipe će od danas dežurati i kod ulaza u Brodac, kod benzinske pumpe.

U toku jučerašnjeg dana u dijelovima grada Bijeljina iz kojih se povukla voda normalizovani su snabdijevanje električnom energijom i telefonske veze.

Voda iz sistema gradskog vodovoda je ispravna za tehničku upotrebu, a radi prevencije, preporučuje se da se voda prije pića prokuva.

U Bijeljinu dolaze velike količine pomoći od opština i gradova u Republici Srpskoj i okruženju, a najpotrebniji su hrana, voda za piće, hrana za stoku, ćebad, ležaljke i dušeci.

Takođe, trenutno je najpotrebnija pomoć u ljudstvu da bi se utvrdili preostali nasipi i kanali.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se