23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Samoinicijativno učešće predstavnika iz BiH na sastanku u Briselu

BANJALUKA – Predstavnici institucija iz BiH su samoinicijativno učestvovali na tematskom sastanku strukturalnog dijaloga koji je prije dva dana održan u Briselu, što je suprotno ustanovljenim procedurama pripreme i održavanja tog sastanaka i odlukama Savjeta ministara BiH, saopšteno je iz Ministarstva pravde Republike Srpske.

Vlada RS

U saopštenju se napominje da je Republika Srpska bila spremna da učestvuje na ovom sastanku o reformi Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH, kao i da je Vlada Srpske blagovremeno usvojila platformu u vezi predloženih tema dijaloga, koju su njeni predstavnici trebali izložiti Evropskoj komisiji u Briselu.

Iz Ministarstva navode da, međutim, na sjednici Savjeta ministara 23. aprila nije prihvaćeno proširenje liste delegacije BiH na ovom sastanku sa predstavnicima Republike Srpske, niti je usvojen sastav delegacija BiH, a odlučeno je da se Evropskoj komisiji uputi zahtjev za odgađanje sastanka.

„Kako Evropska komisija nije prihvatila odgađanje sastanka i o tome Direkciju za evropske integracije BiH obavijestila pismom od 23. aprila, od presjedavajućeg radne grupe za unutrašnje poslove i pravosuđe koji je odgovoran za organizaciju sastanaka strukturalnog dijaloga, do dana održavanja sastanka, 29. aprila nisu stigla uputstva o daljim aktivnostima i odlukama Savjeta ministara BiH, niti su nadležne institucije obaviještene o mjestu i drugim detaljima održavanja sastanka u Briselu, ni o sastavu učesnika“, dodaje se u saopštenju.

Posljedica samoinicijativnog učešća predstavnika institucija iz BiH na tom sastanku je, kako se navodi, nesumnjivo rušenje utvrđenih pravila i principa održavanja mehanizma strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa BiH i Evropske komisije, utvrđenog na najvišem nivou još na prvom sastanku, održanom u Banjaluci u junu 2011. godine, te propuštanje prilike da se napravi iskorak u sistematskom internom dijalogu i postizanju konsenzusa potrebnih za ostvarenje reforme VSTS u BiH.

„U vezi sa najavljenom plenarnom sjednicom strukturalnog dijaloga o pravosuđu, proširenom pitanjima vladavine prava, koja je najavljena za 13. i 14. maj u Sarajevu, Vlada Srpske ostaje posvećena razgovorima koji se vode u njegovom okviru, kao značajnom sredstvu za ostvarenje prijeko potrebnih reformi sektora pravosuđa u BiH i uspjehu dijaloga, čiji je cilj rješavanje i adekvatan tretman njegovih prioritetnih tema“, ističu iz Ministarstva pravde Srpske.

U saopštenju se dodaje da Vlada Srpske ostaje posvećena naporima koji se u okviru strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH provode, s ciljem ispunjenja evropskih standarda u oblasti vladavine prava i poštivanja osnovnih ljudskih prava pred pravosudnim institucijama u BiH.

Iz Ministarstva napominju da se nakon dosadašnjih šest ciklusa strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa ne može dati visoka ocjena uspješnosti, kao i da je Narodna skupština Srpske ocijenila da „strukturalni dijalog teče sporo i bez očekivanog napretka“.

„S tim u vezi, proširivanjem tema razgovora u okviru strukturalnog dijaloga, prije rješavanja ključnih tema u okviru reforme pravosuđa u BiH, kao što su: neprocesuiranje krupnih slučajeva ratnih zločina, retroaktivna primjena zakona, dvostepenost u suđenju i odnos nivoa u pravosuđu BiH, može se smatrati vidom priznavanja poraza dosadašnjih napora u ovom procesu ili nastojanje protivnika reforme da blokiraju potrebne reforme“, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je Evropska komisija u više navrata obaviještena o navedenim stavovima Srpske. „Iako su navedeni razgovori sa Evropskom komisijom o proširenju strukturalnog dijaloga dodatnim pitanjima vladavine prava u Srpskoj smatrani prvom rundom konsultacija i dogovora strana o novoj inicijativi, Evropska komisija je ove teme ozvaničila, putem zaključaka Savjeta za spoljnu politiku EU 14. aprila kao i dostavljanjem dnevnog reda i datuma plenarnog sastanka 13. i 14. maja u Sarajevu“, dodaje se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske je, kako se navodi, na jučerašnjoj sjednici razmatrala nastalu situaciju i donijela zaključak da je spremna da, u odgovarajućem forumu, razgovara i o drugim temama koje se tiču vladavine prava, a koje nisu bile predmet strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa, o čemu je potrebno postići poseban dogovor sa predstavnicima svih nivoa vlasti u BiH, kao i sa predstavnicima Evropske komisije.

U saopštenju se ističe da će ovlašteni predstavnici Srpske u strukturalnom dijalogu o reformi pravosuđa i u narednom periodu uzeti učešće po onim pitanjima koja su u skladu sa zaključkom i preporukom Narodne skupštine Srpske, a koja se odnose na teme zbog kojih je i započet, uključujući i neprocesuiranje krupnih slučajeva ratnih zločina, retroaktivnu primjenu zakona, dvostepenost u suđenju i odnos nivoa u pravosuđu u BiH.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se