9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Šamac: Preživjeli najgore, ali slijedi najteže

ŠAMAC – Situacija u Šamcu postepeno se stabilizuje iako je i dalje pod vodom veći dio grada, a vodu i hranu stanovništvu uz velike napore dostavljaju spasioci.

Poplave u ŠamcuNadležni ističu da je u Srpskoj trenutno najteža situacija u Šamcu, koji je prošle sedmice potpuno potopljen, te da brojni problemi tek slijede. Načelnik opštine Šamac Savo Minić naglašava da je situacija i dalje veoma teška i da predstoji ogroman posao.

– Preživjeli smo najgore, sada slijedi najteže – rekao je Minić.

Pojašnjava da se u dijelovima grada koji su pod vodom, gdje se upotrebljavaju crpne pumpe, distribuišu hrana i piće, a hitne epidemiološke službe su u prigradskim mjesnim zajednicama te da bi ubrzo trebalo da bude omogućen ulazak u grad.

– Uvedena je kontrola ulaska i izlaska iz grada, kretanja gradom, podjele humanitarne pomoći te jutarnje dostavljanje neophodnih zaliha hrane, vode i higijensko-tehničkog materijala. Počela je i podjela stočne hrane – ističe Minić.

Kaže da saniraju putnu infrastrukturu i jedan most te da se radi na elektrifikaciji svih naselja iz kojih se povukla voda. Stanovnicima dijele čizme, rukavice i maske bez kojih je život u Šamcu nemoguć.

– Policija i pripadnici Oružanih snaga BiH reagovali su u dva incidenta, ali u gradu definitivno ne vlada haos kao što se moglo čuti. U grad se ulazi bez problema uz propusnice, a u toku noći, odnosno od 20 do šest časova, ograničeno je kretanje čamcima u dijelu pod vodom s ciljem zaštite života građana i imovine. Policijski čas nije uveden – kaže Minić i dodaje da se, i pored teških uslova, ne može govoriti o humanitarnoj katastrofi.

Dom zdravlja privremeno je smješten u ambulanti u Gornjoj Slatini i u njemu ljekari rade u dvije smjene, a oformljena je i apoteka. Direktor Doma zdravlja Dragan Ilinčić rekao je da su svi ljekari iz Šamca mobilni.

Uklanjanje leševa uginulih životinja, koji su jedan od najvećih problema, u završnoj je fazi, a počela je i dezinfekcija u pojedinim mjesnim zajednicama.

Komandant opštinskog Štaba za vanredne situacije Svetozar Evđić rekao je da je u utorak naveče popravljen most na ulazu u mjesto Tišina koji je sada prohodan za vozila.

– Mjesne zajednice koje su bile manje poplavljene dobile su struju i imaju vodu za piće. Najteže je u samom gradu i mjestima Tursinovac i Tišina – rekao je Evđić i dodao da je u gradu ostalo oko 1.000 stanovnika kojima vodu i hranu dostavljaju čamcima.

Na tešku situaciju u Šamcu upozoravaju u Hercegovačkoj gorskoj službi spasavanja čiji su pripadnici bili u akciji spasavanja.

– Spasavali smo nepokretne, žene, djecu, sve što je trebalo. Bilo je tuča i vlada očaj, a imali smo niz lažnih informacijama o evakuacijama. Ne zna čovjek da li bi osudio takve postupke ili pokušao da shvati ljude. Oni su izgubili sve što su imali u samo nekoliko časova, ali biće potrebno puno napora da se stvari dovedu u red – kažu u službi.

Jedan od najiskusnijih u njihovim redovima Zdenko Marić ističe da sada pomoć treba da pruže sve humanitarne organizacije koje djeluju u BiH.

– Treba im hrana, voda, suv krevet… Humanitarci će najmanje deceniju imati šta da rade u Šamcu i ostalim gradovima u BiH koji su doživjeli ovakvu sudbinu – naglašava Marić.

Portparol Republičke uprave Civilne zaštite RS Branka Klarić naglašava da su Šamcu potrebna i tri psihologa i dva psihijatra.

Ešref Zaimbegović, koji je u Šamcu ostao sa suprugom, majkom i sestrom, kaže da Šamac i dalje liči na jezero.

Dezinformacije

Savo Minić kaže da su ga zvali iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS i pitali da li je tačno da ljekari u Domu zdravlja neće da pregledaju pacijente.

– To su nevjerovatne dezinformacije. Dom zdravlja ima vodu, a porodične ambulante zbrinjavale su hiljade ljudi, nema toga ko nije dobio pomoć. Neko želi da svu ovu nesreću vjerovatno iskoristi u političku svrhu – kaže Minić.

Dodao je da nije tačno ni da su u gradu haos i humanitarna katastrofa.

– Neshvatljivo je da pojedini mediji na osnovu jedne SMS poruke ili rečenice na nekom „Fejsbuk“ profilu daju potpuno pogrešne informacije – istakao je Minić.

(Glas Srpske)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se