18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Šafran: Lijek za depresiju

Ljekoviti dio šafrana su stigme koje sadrže brojne fitohemikalije kao što su krocin, pikrokrocin, likopen, karotenoide i alkaloide.

Šafran

Eterično ulje sadrži safranal koji djeluje smirujuće, ublažava bolove i grčeve. Stare knjige spominju da se šafran pomiješan u mlijeku može koristiti kao oblog za umorne oči te da razni pripravci pomažu u liječenju upala, bolova, grčeva kod beba i slično. Takođe se može koristiti za astmu i kašalj, poticanje krvotoka, bolnu menstruaciju. Šafran je prirodni lijek za depresiju,  a pomaže i u ublažavanju bolesti kao što je Alchajmerova.

Šafran

Šafran (lat. Crocus sativus) se dobija od biljke iz porodice Iridaceae, koja ima kratku sezonu cvata – samo tri sedmice u godini.  Začin šafran poznat je od davnina. Koristio se još u Mesopotamiji prije 5.000 godina, spominjan je i u Bibliji. Šafran je simbol  mudrosti i bogatstva, što materijalnog što duhovnog. Naziv je dobio po persijskoj riječi za’faran, što u prevodu doslovno znači „budi žut“.

Posebno je cijenjen začin koji se koristi u gotovo cijelom svijetu, a često ga nazivaju i „kraljem začina“. Iako je najpoznatiji kao začin, zbog specifične žute boje koristi se i kao prirodno bojilo u prehrambenoj industriji te u medicinske svrhe. Ukus mu je vrlo blag, a uglavnom se koristi radi lijepe žute boje koju daje jelima s rižom (paella, rižoto) i francuskoj ribljoj supi bouillabaisse.

Energetska vrijednost 100 g šafrana iznosi 310 kcal/1.298 kJ.  Za 0,5 kg začina potrebno je ubrati oko 75.000 cvjetova i ručno odvojiti stigme u tučku, a zbog skupog načina dobijanja rjeđe se koristi u ljekovite svrhe.

Od vitamina šafran u značajnijim količinama sadrži vitamin C, tiamin, riboflavin, niacin, folnu kiselinu, te vitamin B6.

Štiti kožu

Šafran se može koristiti i u kozmetičke svrhe. Zahvaljujući bogatom sastavu antioksidanasa štiti kožu od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Maska od šafrana i svježe papaje pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože i doprinosi usporavanju pojave bora i mrlja.

Sušeni šafran je dostupan tokom cijele godine u trakicama i u prahu, a pakovanja mogu biti 0,1 gram pa do od nekoliko grama.

Šafran se zbog bogatog ukusa i boje dodaje posebnim jelima u mnogim kuhinjama svijeta.

(Nezavisne novine)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se