9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Sačuvajte USB memoriju

Slobodan prostor na USB fleš disku i na SD karticama smanjuje se nakon nekog vremena korišćenja. Evo šta da uradite da povratite pun kapacitet!

USB MemorijaMožda ste primijetili da se slobodan prostor na vašem USB fleš disku (MP3 ili MP4 plejeru), pa čak i na SD karticama u mobilnom telefonu) smanjio nakon nekog vremena korišćenja, prenosi Mondo.

Za to smanjenje ukupnog prostora postoje različiti uzroci u koje nećemo sada da zalazimo, ali ćemo pokušati da vam ukažemo na koji način je moguće rješavanje tog problema.

Kada je smanjenje kapaciteta malo, to se najčešće i ne primijeti. Međutim, postoje slučajevi da na diskovima od 16 GB odjednom nestane čitavih nekoliko gigabajta prostora. Takav problem najčešće može da se riješi upotrebom jednog malog alata, nazvanog BOOTICE. Program je portabilan i može besplatno da se preuzme sa sajta ipauly.com.

Procedura oporavka USB fleš diska je sljedeća:

1. Povežite USB fleš disk sa računarom i pokrenite BOOTICE.

2. U sekciji „Destination Disk“ pronađite disk koji je potrebno da se oporavi.

3. Kliknite na dugme „Parts manage“ i otvoriće se novi prozor.

4. Odaberite opciju „Re-Partitioning“.

5. Otvoriće se još jedan prozor sa opcijama za particionisanje i formatiranje.

6. Odaberite „USB-HDD Mode (Single Partition)“, fajl sistem i eventualno ime diska.

7. Kliknite na OK i sačekajte da se izvrši formatiranje diska.

Ovaj program možete da iskoristite i ukoliko želite da na vašem fleš disku napravite dvije ili više particija. U tom slučaju je potrebno da u šestoj tački odaberete opciju „USB-HDD Mode (Multi- Partition)“, ali i da spojite particije na fleš disku ukoliko one postoje.

(MONDO)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se