2 C
Zvornik
19. април 2024.

Ruski harmonikaši oduševili zvorničku publiku (foto/video)

ZVORNIK – U Zvorniku su sinoć koncert održali mlаdi ruski umjetnici nа hаrmonici Egor Ipolitov i Dmitrij Kedrov sа Moskovskog Oblаsnog koledžа.

Konceret ruskih harmonikaša u Zvorniku (8)

Ljubiša Popović, direktor zvorničke Osnovne muzičke škole, rekao je da je večerašnji koncert prikazao nešto dručaje u odnosu na ono što se izučava u zvorničkoj muzičkoj školi.

-To muziciranje je na jednom višem nivou, a gosti iz Rusije svirali su djelа ruskih, evropskih i južnoаmeričkih kompozitorа, od bаrokа do muzike 20. vijekа. Treba znati da je ruska škola od značaja za nas, jer su na ovim prostorima naši prvi fakultetski obrazovani profesori na harmonici znanje sticali u Rusiji i oni su po povratku formirali visoke škole za izučavanje harmonike i kod nas – rekao nam je Popović dodavši da su ovakvi i slični koncerti značajni za promovisanje umjetničke muzike.

Ipolitov je istakao da mu je u početku bilo teško da uči da svira harmoniku, ali da mu je sada lakše, jer je povećao časove vježbanja i smatra da je njegov nivo sve viši.

Popović je napomenuo da se inicijativa za gostovanje Ipolitova i Kedrova u Zvorniku rodila nakon njihovog učestvovanja na Međunarodnom festivalu harmonike u Ugljeviku.

-Treba reći da su na ovom takmičenju naši učenici u svojim kategorijama osvojili dobre rezultate i to Stefan Nestorović prvo mjesto i Petar Nikolić drugo mjesto – naglasio je Popović.

Gosti večerašnjeg koncerta bili su solista na harmonici Dušan Sekulić i profesorica solo pjevanja Mirela Gernač iz Bijeljine koji su, kako je Popović rekao, izveli nešto što je neobično, a to je solo glas u pratnji harmonike.

Organizatori koncerta bili su Osnovnа muzičkа školа i Dom omlаdine, a ulaz za ljubitelje klasičnog muziciranja na harmonici bio je besplatan.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=HKmo4ro5ZtM&]

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se