5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Rusija želi do 2030. kolonizovati Mjesec

MOSKVA – Rusija do 2030. godine planira imati ljudsku koloniju na Mjesecu, a trenutno užurbano rade na tome da pošalju svog prvog robotskog rovera na površinu Mjeseca unutar naredne dvije godine.

Zemlja i mjesecRuske novine Izvestia prenose vladin dokument, kojeg su pripremili Ruska akademija nauka, svemirska agencija Roskosmos, Moskovski državni univerzitet i nekoliko instituta za svemirska istraživanja. U dokumentu se ističe plan u tri koraka, a krajnji cilj je kolonizovanje Mjeseca, prenosi Moscow Times.

Prvi korak je slanje rovera na Mjesec već 2016. godine, a tokom narednih 10 godina i do 2028. Rusija bi bila spremna za slanje ljudske posade u Mjesečevu orbitu.

U trećoj fazi, koja je planirana za 2030. godinu, Rusi bi sletjeli na površinu Mjeseca i podigli infrastrukturu za buduću koloniju, koristeći samo resurse koji su dostupni na Mjesečevoj površini. U program je uključena i izgradnja opservatorija za promatranje Zemlje i svemira na Mjesecu.

Rusi su u žurbi za kolonizacijom Mjeseca jer smatraju da će vodeće svjetske sile u istraživanju svemira u narednih 20 do 30 godina prisvojiti dijelove Mjeseca za svoje potrebe.

Cijena ruskog plana još je uvijek nejasna, ali prvi korak bi trebao koštati oko 816 miliona dolara. Dokument ističe nužnost provođenja ruskog nacionalnog programa na Mjesecu bez obzira na uslove i nivo saradnje sa stranim partnerima.

Prednosti kolonizovanja Mjeseca prepoznala je i NASA, ističući kako se radi o potencijalnom blagu vrijednih minerala. Na Mjesec se gleda kao i na stratešku tačku i platformu za lansiranje misija za istraživanje dubokog svemira.

Kina već ima svoj rover na površini Mjeseca, a Indija i Japan isto tako razvijaju planove za istraživanje Mjeseca, prenosi Dnevnik.hr.

(Agencije)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se