23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

RS obilježava Dan vojske i Dan boraca

BANJALUKA – Parastosom poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-otadžbinskog rata u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, danas je počelo dvodnevno obilježavanje Dana vojske i Dana boraca Republike Srpske.

RS obilježava Dan vojske i Dan boracaParastosu prisustvuju izaslanik predsjednika Republike Srpske Duško Četković, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Pantelija Ćurguz, pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, te predstavnici Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Prisutni su i bivši pripadnici Vojske Republike Srpske /VRS/ i pripadnici međunarodnih snaga u BiH.

Nakon parastosa predviđeno je polaganje vijenaca na banjalučkom groblju „Sveti Pantelija“, gdje će, između ostalih, poštu poginulim odati predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović.

Odavanje pošte palim borcima biće obavljeno kod Spomen-kosturnice na Novom groblju, gdje će vijence položiti Radmanović, predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, kao i delegacija Narodne skupštine u kojoj su poslanici Snježana Novaković Bursać, Nenad Stevandić i Zoran Đerić.

Obilježavanje Dana vojske i Dana boraca Republike Srpske biće nastavljeno i 18.00 časova svečanom akademijom u Banskom dvoru, gdje će se obratiti ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović sutra će u Kasarni „Kozara“ u Banjaluci izvršiti smotru i postrojavanje Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka.

U Kasarni „Kozara“ biće priređen prijem zvanica, obraćanje zvaničnika, te kulturno-umjetnički program i svečani ručak.

Vojska Republike Srpske /VRS/ formirana je u okolnostima rušenja SFRJ, kao izraz potrebe da se srpski narod zaštiti od uništenja i odbrane prostori u BiH gdje živi srpski narod.

Najznačajnije operacije VRS su „Koridor 1992“, „Prijedor 1992“, „Podrinje 1993“, „Lukavac 1993“, „Protivudar na Bihać 1994“, „Krivaja 1995“, „Odbrana sarajevsko-romanijske oblasti 1995“, „Odbrana zapadnih granica Republike Srpske 1995“, te „Mitrovdanske ofanzive 1992. i 1994. godine“.

Srpski narod u BiH pamtiće VRS po tome što ga je sačuvala od uništenja. Kroz VRS je prošlo 215.000 boraca, od kojih su u temelje Republike Srpske živote ugradilo 23.184 borca VRS.

Organizator obilježavanja Dana vojske i Dana boraca Republike Srpske je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Čestitke povodom Dana Vojske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović čestitala je danas Dan Vojske Republike Srpske i naglasila da Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk Oružanih snaga BiH, sa ponosom i poštovanjem, nastavlja tradiciju Vojske Republike Srpske.

„Svim pripadnicima Vojske Republike Srpske, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, u ime Vlade Republike Srpske i u svoje ime, čestitam 12. maj, Dan Vojske Republike Srpske“, navodi se u čestitki.

Cvijanovićeva naglašava da Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk, sa ponosom i poštovanjem, nastavlja tradiciju Vojske Republike Srpske čiji su borci, u najtežim vremenima, učestvovali u stvaranju Srpske, kao garant opstanka Srba na ovom prostoru, saopšteno je iz  Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Ona je istakla da danas, u mirnodopsko doba, Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk predstavlja važan faktor očuvanja mira, bezbjednosti i stabilnosti ne samo u regionu, nego i širom svijeta, gdje njegovi pripadnici učestvuju u mirovnim misijama.

„Uvjerena sam da ćete i u budućnosti nastaviti da dostojno baštinite tradiciju Vojske Republike Srpske i srpskog naroda“, navodi se u čestitki predsjednika Vlade Srpske,  Željke Cvijanović.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se