8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Referendum u Ukrajini uz pucnjavu i sukobe

KIJEV – Stanovnici Donjecke i Luganske oblasti na referendumu danas se izjašnjavaju o nezavisnosti. Sukobi ne prestaju ni tokom glasanja.

Građani Marijupolja na glasanjuIzbio je sukob proruskih aktivista sa ukrajinskim snagama u gradu Krasnij Liman.

Brojne i snažne detonacije čule su se jutros u Slavjansku, uporištu proruskih snaga na istoku Ukrajine, prenosi RTS.

Komunikacija je izgubljena sa dvije referendumske komisije u gradu Krasnij Liman u Donjeckoj oblasti za vrijeme trajanja glasanja pošto su se proruski aktivisti sukobili sa ukrajinskim bezbjednosnim snagama u „jednoj kaznenoj operaciji“.

„Nema informacija iz grada Krasnij Liman, jer je komunikacija izgubljena sa dvije teritorijalna referendumska odbora“, rekao je za Itartas kopredsjednik vlade samoproglašene „Donjecke narodne republike“ Denis Pušilin.

Brojne i snažne detonacije čule su se jutros u Slavjansku, uporištu proruske oružane pobune na istoku Ukrajine.

Tokom noći u gradu se čula pucnjava, a borbe su se nastavile jutros u Andrijovki, koji se nalazi „na liniji fronta“ i gdJe su 2. maja ukrajinske snage pokrenule „antiterorističku akciju“, rekla je portparolka ukrajinskih snaga Stela Horočeva.

Kako kaže, u sukobima „ima žrtava“. Detonacije su odjekivale oko ponoći, a nedaleko od centra grada čuli su se rafali iz automatskog oružja.

Međunarodni crveni krst, pozvao je sve strane uključene u ukrajinsku krizu da poštuju neutralnost članova te organizacije, pošto je devetoro humanitarnih radnika satima bilo zadržano u pritvoru u Donjecku.

Pitanje na glasačkim listićima u donjeckoj regiji glasi: „Da li podržavate samoopredeljenje Narodne republike Donjeck“ i ispisano je na ukrajinskom i ruskom jeziku. Slično je i u oblasti Luganska.

U Donjeckoj i Luganskoj regiji živi oko sedam i po miliona ljudi, a štampani su listići za oko tri miliona glasača.

Glasaće se do 19 sati po srednjeevropskom vremenu, a zatim će početi prebrojavanje glasova na 53 lokacije u Donjeckoj i Luganskoj regiji. Predsjednik Izborne komisije Donjecke regije Roman Lijagin nada se da će rezultati glasanja biti objavljeni do sutra u 15 sati.

„Moj zadatak je da svima omogućim da se izjasne o svojoj budućnosti, prebrojim glasove i o tome obavestim narod. Ne znam šta će se dogoditi, ali mislim da će biti kao na Krimu“, kaže Roman Lijagin.

Spisak birača star je dvije godine, rezultati će biti važeći bez obzira na odziv, a na glasanje nije pozvan nijedan strani posmatrač. Organizatori najavljuju mogućnost i novog referenduma do kraja mesjeca. Građani bi se tada izjašnjavali o eventualnom priključenju Rusiji. Vlasti u Kijevu su saopštile da bi glasanje u te dvije regije moglo voditi njihovom samouništenju.

SAD su poručile da neće priznati rezultat današnjeg glasanja o nezavisnosti u istočnoj Ukrajini, nazvavši ga ilegalnim pokušajem da se stvori podela i nemir.

„Ukoliko ti referendumi budu nastavljeni, oni će predstavljati kršenje međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta Ukrajine“, istakla je portparol Stejt departmenta Džen Psaki, preneo je AFP.

U Lugansku glasalo 65 odsto stanovništva

Izlaznost na referendumu o statusu Luganske oblasti do 11.00 dostigla je 65 odsto, rekao je predsjednik Centralne izborne komisije Aleksandar Malihin, prenosi Srna.

On je rekao da je do sada u Lugansku otvoreno oko 80 odsto glasačkih mjesta, a ostali ne rade zbog sabotaže rukovodilaca zgrada, gdje je trebalo da se održi glasanje.

Ipak, glasači sa tih glasačkih mjesta mogu svoje pravo ostvariti na drugim mjestima, javio je „Glas Rusije“.

Agencija Interfaks javila je da glasači u četiri oblasti u Lugansku ne mogu da glasaju, jer su vojna vozila ukrajinske nacionalne garde blokirala prilaz glasačkim mjestima. Pozivajući se na lokalne zvaničnike, agencija navodi da su to oblasti Belokurakinski, Svatovo, Troicki i Melovoje.

Član Centralne izborne komisije Lilija Gorbunova rekla je da je oko 45 oklopnih transportera ukrajinske Nacionalne garde krenulo iz Harkovske u Lugansku oblast.

Kroz mjesto Markovka se kreće 25 oklopnih transportera, a kroz selo Novoajdar 20, prenosi „Glas Rusije“.

Šreder: Ne pooštravati sankcije

Bivši njemački kancelar Gerhard Šreder upozorio je NJemačku i druge zapadne zemlje da ne pooštravaju sankcije Rusiji zbog Ukrajine.

„Umjesto što pojačava pritisak na Moskvu Zapad bi trebalo pažljivije da se osvrne na bezbjednosne bojazni Rusije i odupre američkom pritisku, s ciljem pooštravanja sankcija“, rekao je Šreder listu „Velt am zontag“.

On je istakao da je Njemačka ruski centralni partner i u ekonomskom i političkom smislu i da je, prema tome, uloga njemačke vlade veoma značajna kada je riječ o situaciji u Ukrajini.

Šreder je apelovao na Kijev da prestane sa upotrebom vojne sile na istoku Ukrajine.

„Ukrajinska vlada treba da iskoristi svaku šansu za mirno rješenje sukoba, sve drugo je neodgovorno“, rekao je Šreder.

Prema njegovim riječima, vlasti u Kijevu treba da se uključe u nacionalni dijalog sa istočnom Ukrajinom.

On vjeruje da EU treba da izvrši pritisak na Kijev da slijedi taj put.

„Ključ ukrajinske krize nije samo u Moskvi, već i u Briselu, Vašingtonu i Berlinu“, rekao je Šreder, a prenio je Itar-tas.

(Agencije)

>>>U Donjecku i Lugansku referendum o nezavisnosti

>>>Brutalnost Desnog sektora: U požaru Odesi gasom ubili preko 200 ljudi?

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se