23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Proglašena vanredna situacija

BANJALUKA – Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da je Vlada Srpske donijela odluku o proglašenju vanredne situacije u Srpskoj.

Željka Cvijanović (Foto: Nezavisne novine)

Cvijanovićeva je istakla da to znači novi režim ponašanja svih u Srpskoj dok se ne stabilizuju postojeće okolnosti.

„Apelujem da se svi građani, institucije, ustanove i preduzeća ponašaju u skladu sa ovom odlukom“, rekla je novinarima Cvijanovićeva, nakon sjednica Republičkog štaba Vlade Republike Srpske za vanredne situacije i Vlade Srpske.

Ona je navela da će Ministarstvo pravde Srpske izraditi dodatne propise kojima će se ojačati funkcionalna veza među institucijama i organima upravljanja.

„Biće jasno precizirane sve procedure koje će biti centralizovane dok je ovakvo stanje, kao i u periodu nakon ovoga kada budemo preduzimali prve korake“, pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je donesena odluka da svi ministri u Vladi Srpske budu u sastavu Republičkog štaba Vlade Srpske za vanredne situacije.

„Svi ministri su danas na terenu, a zaduženi su da formiraju operativno-stručne timove koji će raditi sve naredne dane, kada ćemo ući u fazu sređivanja stanja i otklanjanja svih šteta prouzrokovanih poplavama“, dodala je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, situacija na određenim područjima se stabilizuje, dok ima područja gdje se situacija komplikuje.

„Očekujemo da se situacija sutra stabilizuje, ali to su samo očekivanja. Ima i dobrih stvari, jer u Doboju ulazimo u osposobljavnje grada i stanovništva da ponovo počnu da žive, jer smo u posljednja tri dana imali borbu za život i preživljavanje u tom gradu. U Doboju u ovakvim teškim uslovima imamo tri novorođene bebe, na čemu iskreno čestitam, a sada možemo i drumskim saobraćajem da dođemo do tog grada“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je zahvalila svim građanima koji su se stavili na raspolaganje institucijama i opštinama.

Premijer Srpske je apelovala da svi građani i privredni subjekti koji su u mogućnosti pomognu stanovništvu na ugroženim područjima, istakavši da se centralno skladište nalazi u banjalučkom naselju Paprikovac.

Ona je naglasila da se situacija komplikuje na području Bijeljine i Šamca.

„Imamo intenzivnu helikoptersku komunikaciju sa ovim područjima. Uspjeli smo juče i danas da obezbijedimo sve što je potrebno ugroženim područjima helikopterima iz Hrvatske, Slovenije i Oružanih snaga BiH, dok naš Helikopterski servis prevozi bolesnike i tu se nastavlja isti režim kao do sada“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da se operativno razrađuuje pomoć koja je odobrena iz Rusije, kao što je to juče rađeno za Izrael i utvrđuju se trase kojima će se ona isporučiti.

„U stalnom smo kontaktu sa Vladom Srbije i oni su se stavili na raspolaganje pomoć koju su nam obećali“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je apelovala da svi građani bez prijeke potrebe ne kreću put Doboja i ugroženih područja.

Cvijanovićeva je naglasila da je razgovarala sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem i da je taj grad suočen sa ozbiljnim izazovima.

„Pokušavamo da obezbijedimo sve ono što je neophodno za taj grad. Ni u Bijeljini život nije stao i tamo je rođeno pet beba“, rekla je Cvijanovićeva.

Premijer Srpske rekla je da je razgovarala i sa premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem i da brana na jezeru Modrac nije ugrožena, nego da je smanjen vodostaj.

„Imamo dodatno usložnjavanje situacije u Novom Gradu, Dubici, Kostajnici i Prijedoru, ali se nadamo daće stanje biti stabilizovano. Građani mogu da koriste broj za pomoć koji smo aktivirali, a treba da šaljemo pozitivne poruke da se može sanirati stanje“, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je nemoguće procjenjivati štetu i da se Vlada neće prioritetno baviti brojkama, koje će sigurno biti zastrašujuće.

„Prioritet je da se vidi kako da se u fazama otklone štetne posljedice, kako da se stvore uslovi za povratak ljudi koji su evakuisani, te kako da adekvatno dobiju zdravstenu njegu“, pojasnila je Cvijanovićeva, ocijeniši da će se godinama sanirati štete i da će se morati donositi novi propisi.

Cvijanovićeva je zamolila da se ne šire dezinformacije, da se ne bi proizvela panika.

„Apelujem i prema trgovcima da ne zloupotrebljavaju ovu situaciju i da ne povećavaju cijene. Pozivam građane da sve nepravilnosti prijave inspekciji na broj 051 456 140. Postavljati pitanje da li je kriva Vlada ili lokalna zajednica za ovu nepogodu je nepristojono i molim da se ne licitira brojem žrtava“, rekla je Cvijanovićeva, napomenuvši da samo nadležne institucije mogu dati relevantnu informaciju o stanju na terenu.

Ona je rekla da očekuje međunarodnu podršku, zahvalivši vladama koje su se pokazali kao veliki prijatelji Republike Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se