9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Proglašen jednodnevni prekid vatre u Homsu

BEJRUT – Sirijske vlasti i pobunjenici sklopili su danas 24-časovno primirje u Homsu, kako bi opkoljeni pobunjenici mogli da se povuku iz svog posljednjeg uporišta u ovom centralnom sirijskom gradu, saopštili su posmatrači, a prenijeli lokalni mediji.

Sirija ratište oružje vojnik ratovanje

Potpuno povlačenje pobunjenika iz Homsa, žarišta ustanka protiv sirijskih vlasti, označiće značajnu simboličnu pobjedu za snage lojalne predsjedniku Bašaru al Asadu, mjesec dana prije predsjedničkih izbora.

Sirijske snage su, uz pomoć pripadnika libanske grupe Hezbolah i šiitskih boraca, potisnuli uglavnom sunitske pobunjenike i strane džihadiste iz okoline Damaska i centralnog dijela Sirije u posljednjih godinu dana.

Stotine civila evakuisano je iz centralnog dijela Homsa početkom februara, tokom humanitarnog prekida vatre koji su nadgledale UN i Crveni polumjesec. Tada je omogućeno dopremanje hrane i lijekova u opkoljena područja.

Regionalni mediji prenijeli su da su borbe obustavljene oko podneva, kada je prekid vatre stupio na snagu. Pobunjeničkim borcima biće omogućeno da se povuku na sjever, dalje od centra grada.

Za sada nema informacija o tome da borci napuštaju grad.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se