15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

„Probudio“ se vulkan u Makedoniji

SKOPLJE – Gust dim počeo je da izlazi iz vulkana Duvalo u ohridskom selu Kosel i na lice mjesta odmah su upućene nadležne službe.

Ekvador Vulkan Erupcija
Vulkan u Ekvadoru

Vulkan je juče poslije podne i sinoć izbacio veliku količinu dima i izazvao paniku među lokalnim stanovništvom, prenose mediji.

Iz Centra za upravljanje kriznim situacijama saopšteno je da su na lice mjesta upućene profesionalne protivpožarne ekipe iz Ohrida, kao i predstavnici Direkcije za zaštitu i spašavanje.

„Naše ekipe izašle su na teren, ali preventivno, jer nema potreba za intervencijom. Vulkan reaguje na vremenske promjene“, izjavio je dežurni u vatrogasnoj službi.

Makedonski mediji navode da se na prostoru vulkana nalazi nekoliko kratera.

Vulkan ili sulfatara Duvalo, koji se nalazi u selu Kosel kod Ohrida u udžbenicima u bivšoj Jugoslaviji opisivan je kao rijetka geološka pojava, kao jedini živi vulkan na Balkanu.

Sa specifičnim kraterom, ovaj vulkan predstavlja prirodni fenomen, zbog čega ga je Skupština Ohrida sedamdesetih godina prošlog vijeka proglasila za prirodnu rijetkost.

Sektor za urbanizam i zaštitu životne sredine u Ohridu 2010. godine počeo je aktivnosti na njegovoj zašiti i uređenju.

Nadležni su saopštili da nema mjesta za paniku i da je riječ o prirodnoj pojavi, te podsjećaju da je povećano ispuštanje gustog dima registrovano i prije desetak godina.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se