10.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Prirodni osvježivači za dom

Mirisni osvježivači u domu imaju poseban značaj, budući da u kući ili stanu provodimo mnogo vremena i želimo se osjećati ugodno i opušteno.

Escencijalno ulje limunAko neko od ukućana pati od alergije, vjerovatno mu smetaju vještački, hemijski osvježivači vazduha. Možete sami napraviti zdrave preparate od prirodnih sastojaka, koji će zamirisati dom i osvježiti vazduh u životnom prostoru, a donosimo vam nekoliko ideja.

RECEPT S LIMUNOM: Sipajte u dublju šerpu pola litra vode i stavite na šporet da proključa. Kada voda provri, skinite s vatre i ostavite da se hladi. Pripremite tri pune kašike sode bikarbone. Iscijedite sok od dva svježa limuna i obavezno ga procijedite kroz cjediljku kako bi se pulpa voća odvojila od soka.

Prokuvanu vodu, sodu bikarbonu i sok od limuna pomiješajte u većoj činiji i ostavite da se ohladi. Hladan rastvor sipajte u bocu s raspršivačem i ovako dobijen osvježivač prostorija poprskajte po sobi nekoliko puta u toku dana.

CIMET: Najbolji začin za osvježivanje prostorije je definitivno cimet. Štapići cimeta mogu se isprati i koristiti nekoliko puta. Takođe, mješavina cimeta, narandže i klinčića daje divne mirise, a njenim zagrijavanjem možete je koristiti nekoliko dana.

LAVANDA: U posudicu uspite šačicu sušene lavande i stavite je u kupatilo ili sobu. Lavanda će danima otpuštati ugodan, opuštajući miris, a ukoliko ga želite intenzivirati, možete ukapati u posudicu i desetak kapi etričnog ulja lavande.

MENTA: Kombinacija mente, limete, timijana i ekstrakt vanilije ima svjež, ugodan miris, a dodavanje mente pojačava ugodnu aromu.

MUŠKATNI ORAŠČIĆ: Borove ili cedrove grančice, lovor i muškatni oraščić u kombinaciji daju složeniju aromu. Ako imate cijeli muškatni oraščić možete ga staviti u mješavinu samo prije toga oribajte vanjski sloj tako da pusti miris.

POTPURI: To je mješavina suvih latica cvijeća, mirisnog ulja i začina, koja se stavlja u dekorativne posude, kako bi namirisala sobu. Za ljetnu varijantu možete kombinovati latice sušenog cvijeća, komadiće suvog ananasa, sušenu lavandu, kadulju, ruzmarin…

LJETNA FIESTA: Ako vam nedostaju ljetne radosti i više temperature, do ljeta ćete morati pričekati, ali možete uživati u mirisima koji vas asociraju na to. U posudu stavite sodu bikarbonu i dodajte eteričnog ulja eukaliptusa i nekoliko kapljica soka grejpa.

(Agencije)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se