5.9 C
Zvornik
19. април 2024.

Preventivna evakuacija stanovništva iz četiri bijeljinska sela

ISTOČNO SARAJEVO – Stanovništvo iz mjesta Batković, Velino Selo, Ostojićevo i Brodac kod Bijeljine preventivno se evakuiše u Osnovnu školu „Knez Ivo od Semberije“ i u Srednjoškolski centar u Bijeljini, navodi se u jutrošnjoj informaciji o poplavama u Srpskoj Republičke uprave Civilne zaštite.

Poplava u Brčkom (Foto: RTRS)

U gradu Bijeljina sva pažnja i raspoložive snage odbrane od poplava su usmjerene na dva lokaliteta na Savskom nasipu /Rača i Topolovac/ na ukupnoj dužini od 4,5 kilometra. Mjestimično dolazi do prelijevanja vode preko nasipa, ali nema pucanja.

Trenutna situacija u Bijeljini je kao i sinoć.

U gradu Banjaluka vodostaj rijeke Vrbas na mjernom mjestu Delibašino selo u 7.00 časova iznosio je 604 centimetra, što je 96 centimetara manje nego sinoć u 22.00 časa.

U Kočićevom vijencu u Ulici trla jedan, zbog pojave klizišta, ugrožena je jedna kuća. Stanje je bolje u odnosu na prethodni dan.

U opštini Jezero vodostaji rijeka Plive, Jošavke i Perućice su u opadanju. Osim ambulante, benzinske pumpe i ulice 21. novembar, poplavljeno je i 25 kuća.

U naseljenom mjestu Đumezlije poplavljene su tri kuće. U samom selu pojavilo se i jedno klizište. U selu LJoljići odsječeno je 50 kuća. U mjestu Čerkazovići poplavljeno je pet kuća, a pojavio se i odron. U mjestu Prisoje aktiviralo se klizište, a u mjestima Kovačevac i Perućica pojavili su se odroni. U mjestu Perućica poplavljene su dvije kuće.

U gradu Prijedoru vodostaj rijeke Sane u 7.00 časova iznosio je 510 centimetara, što je isto kao u 5.30 časova jutros. U naseljima Tukovi, Raškovac, Gomjenica, Vrbice i Topolik zaplavljeno je oko 400 stambenih objekata.

U prekidu su putne komunikacije Prijedor-LJubija, Prijedor-Bišćani, Prijedor-Sanski Most i Prijedor-Novi Grad.

Omogućena je komunikacija u poplavljenim naseljima Tukovi, Raškovac i Ulica Mahmuta Bušatlije u naselju Gomjenica.

U opštini Kostajnica vodostaj rijeke Une u 7.00 časova iznosio je 411 centimetara, što je 91 centimetar više u odnosu na mjerenje sinoć u 19.00 časova i ima tendenciju rasta.

Rijeka Strigova poplavila je oko 100 hektara poljoprivrednog zemljišta i odsjekla 12 domaćinstava zbog plavljenja puteva i mostova u naselju Mrakodol.

Postojeća dva klizišta su nastavila sa procesom klizanja tla, time se dovodi do ozbiljne ugroženosti stambenih i pomoćnih objekata, sada već blizu 11 objekata.

Rijeka Una ubrzano raste i već je poplavila oko 100 hektara poljoprivrednog zemljišta u naselju Petrinja.

Na području opštine došlo je do značajnog oštećenja infrastrukture, posebno putne i kanalizacione mreže.

Zbog ovakve situacije danas su održane dvije sjednice Opštinskog štaba za vanredne situacije, na kojima su donesene mjere, podizanja snaga Civilne zaštite, javnih preduzeća i javnih ustanova u ovoj opštini.

U opštini Bratunac stanje vodotoka se polako stabilizuje. Veći je broj klizišta koja ugrožavaju lokalne puteve.

Blokiran je lokalni put Bratunac-Drinjača u mjestu Polom i mjestu Krasan polje zbog klizišta i radi se na pročišćavanju puta. Lokalni put Bratunac-Sase i dalje je u prekidu zbog klizišta.

Snabdijevanje električnom energijom je u prekidu u Žlijebcu, Polomu, Glogovcu i dijelu Konjević Polja, Sikirićima i dijelu Rađevića, ekipa je na terenu i rade na otklanjanju kvara.

Na zaplavljenim područjima vrši se dostava vode za piće i paketa sa hranom.

U opštini Vlasenica stanje vodotoka se polako stabilizuje. Jedan od većih problema su brojni odroni na putnim komunikacijma na području opštine /Donji Zalukovik, Gornji Zalukovik, Simići, Piskavice/.

Dolazi do povremenih prekida u snabdijevanju vodom u seoskim domaćinstvima, te vatrogasci sa cisternom vrše distribuciju vode za piće.

U opštini Zvornik stanje vodotoka se polako stabilizuje, a broj klizišta se povećava. Na zaplavljenim područjima opštine vrši se dostavljanje vode za piće.

U opštini Lopare stanje vodotoka se polako stabilizuje.

Nova klizišta u odnosu na prethodni izvještaj su u Lipovcima, gdje je ugroženo šest kuća, a evakuisano je šest porodica u Osnovnoj školi u Lipovcima, u Tobutu je ugroženo više kuća, jedna je porodica evakuisana u Domu za stare u Loparama, u Labuckoj je ugroženo više kuća, u Mačkovcu je ugrožena jedna kuća, te je evakuisana porodica kod fimilije, u Brijestu je ugroženo više kuća, a dvije porodice su evakuisane u Osnovnoj školi u Brijestu.

Blokiran je regionalni put Lopare-Tuzla mjesto Zaseok i radi se na pročišćavanju puta, a na putu Lopare-Čelić-Brčko ekipe su na terenu i rade na raščišćavanju zemlje koja se odronila.

U mjestu Veselinovac, na regionalnom putu Lopare-Tuzla, ekipe su na terenu i rade na raščišćavanju puta.

Tobut, Priboj, Vukosavci, Lipovci, Podgora, Završje i dio Lopara su trenutno bez napajanja električnom energijom. Ekipe su na terenu i rade na otklanjanju kvara.

U naselju Lopare centar je trenutno bez vode. Ekipe su na terenu i rade na otklanjanju kvara.

U opštini Milići stanje se polako stabilizuje. Nema novih klizišta.
Blokiran je lokalni put Kušlat–Raševo, u toku su radovi na raščišćavanju puta. Dalekovod je pušten u rad /Rupovo Brdo, Đile, Koprivno, Derventa su dobile elktričnu energiju/. Snabdijevanje vodom je uredno.

U opštini Sokolac zbog velike količine padavina podzemne vode su prodrle u podrumske prostorije stambenih zgrada.

U opštini Foča rijeka Bistrica u Miljevini se izlila iz korita i poplavila podrumske prostorije jedne zgrade. Vodostaj rijeke Drine je u porastu, nema opasnosti od poplave.

U opštini Rudo, rijeke Lim i Uvac su u porastu, nema opasnosti od poplava.

U opštini Han Pijesak u Podžeplju voda se povlači. Dvije kuće i pomoćni objekti su pod vodom. Put Han Pijesak – Podžeolje je saniran i prohodan za saobraćaj.

U opštini Rogatica stanje se normalizovalo. Rijeka Rakitnica se povukla u korito, nema poplavljenih kuća i pomoćnih objekata.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se