15.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Preduzimaju se mjere zaštite biljaka i životinja

BANJALUKA – Stručni tim Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske za procjenu šteta u poljoprivrednoj proizvodnji preduzima mjere zaštite biljaka i životinja na područjima ugroženim poplavama, saopšteno je danas iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Poplava u Petrovu (Foto:SRNA)

Kod ozimih strnih žita očekuje se manje ili veće umanjenje prinosa ili propadanje kompletnih usjeva.

Nakon povlačenja voda predložiće se mjere njege za proljećne usjeve.

Na površinama na kojima su biljke uništene ili nije obavljena sjetva daće se prijedlog za izbor i sjetvu biljnih vrsta i njihovih adekvatnih sorti i hibrida.

Preduzimaju mjere za nabavku dovoljnih količina kabaste stočne hrane, sa posebnim osvrtom na izbor hibrida kukuruza za proizvodnju silaže.

Proizvođačima se preporučuje da odmah nakon povlačenja plavnog talasa pristupe odvođenju voda zaostalih u depresijama da bi bilo omogućeno isušivanje parcela.

U oblasti animalne proizvodnje konstatovana su uginuća stočnog fonda, najviše u opštinama Bijeljina, Šamac, Vukosavlje i Modriča, a preduzimaju se mjere s ciljem zbrinjavanja uginulih životinja i provođenja zdravstvene zaštite životinja.

Poljoprivrednicima se preporučuje da se obrate najbližim stručnim službama da bi dobili uputstva o daljim aktivnostima s ciljem prevazilaženja posljedica poplava.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se