20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Povlače se nabujale rijeke

ISTOČNO SARAJEVO – Većina rijeka koje su ovih dana izazvale velike poplave u Republici Srpskoj povlače se u svoja korita ili stagniraju.

Poplava vodostajU vanrednom izvještaju Republičke uprave Civilne zaštite navodi se da je na području Banjaluke vodostaj rijeke Vrbas na mjernom mjestu Delibašino Selo u opadanju.

U 22.00 časa je iznosio 268 centimetara, što je za 33 centimetara manje nego sinoć u 19.00 časova, a za 18 centimetara je premašena kota redovne odbrane od poplava.

Dotok vode na Hidroelektrani /HE/ „Bočac“ u 7.00 časova je 210 metara kubnih u sekundi, a protok 218 metara kubnih u sekundi.

Vodostaj Une na području Kostajnice izmjeren u 7.00 časova bio je 419 centimetara i stagnira, nema ugroženih objekata i opasnosti od izlivanja.

U mjestu Čehinovac klizište je u stanju mirovanja i situacija je bolja u odnosu na prethodni izvještaj, saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite.

Na području Novog Grada vodostaj Une izmjeren u 7.00 časova iznosio je 438 centimetara, što je za 24 centimetara manje nego sinoć u 19.00 časova. Postoji tendencija daljeg opadanja vodostaja Une.

Nema ugroženih objekata, a lokalni putevi Blagaj – Radomirovac i Blagaj – Vitasovci su i dalje u prekidu zbog izlivanja rijeke Japre i saobraćaj se odvija zaobilaznim pravcima.

Poplavljeno je poljoprivredno zemljište uz rijeke Sanu i Unu.

U Kozarskoj Dubici vodostaj Une u 7.00 časova iznosio je 419 centimetara, što je za jedan centimetar više nego juče u 18.00 časova i stagnira.

Vodostaj Save 7.00 časova je iznosio 815 centimetara, što je 15 centimetara više nego juče u 18.00 časova. Proglašen je stepen redovne odbrane od poplava.

Na području Prijedora vodostaj Sane izmjeren u 7.00 časova iznosio je 405 centimetara i manji je za 35 centimetara nego juče u 19.00 časova, sa tendencijom daljeg opadanja.

U naseljima Tukovi i Raškovac stanje se postepeno normalizuje i dolazi do povlačenja plavnih voda, dok su poljoprivredne površine u naseljima Raškovac i Brezičani i dalje pod vodom.

Trenutno je zaplavljeno pedesetak stambenih objekata. Došlo je do povlačenja vode sa putne komunikacije Prijedor – Bišćani koja je sada prohodna.

Vodostaji rijeka Gomjenice i Miloševice su takođe u opadanju i nema ugroženih objekata.

I dalje je na snazi prvi stepen pripravnosti odbrane od poplava.

Rijeka Turjanica u opštini Laktaši se povukla u korito, kao i iz poslovnog objekta „Elim“ u mjestu Veliko Blaško. Svi putni pravci su prohodni.

Vodostaj Plive i Jošavke stagnira i očekuje se dalje opadanje. I dalje je poplavljena benzinska pumpa i poljoprivredno zemljište uz korita rijeka u opštini Jezero. Aktivno je klizište u mjestu Prisoje, a u mjestu LJoljići podzemne vode ugrožavaju pristupni put.

Sava je na području Srpca u blagom opadanju, a poplavljeno je poljoprivredno zemljište uz rijeku Savu.

Iz lokalnih vodotokova voda se povlači u korita. Lokalni put Povelić – Ćukali je prohodan.

Na području sela Lilići, Razboj i Kukulje zaplavljeno je tridesetak kuća. U Mjesnoj zajednici Povelić zaplavljeno je 20 kuća, a u zaseoku Cvijići srušen je most na rijeci Ini.

U Prnjavoru je juče ukinuta odluka o proglašenju vanredne odbrane od poplava.

Vodostaj rijeke Bosne na mjernom mjestu u Modriči je u opadanju tako da je jutros u 7.00 časova iznosio plus 100 centimetara, što je za 50 centimetara manje nego juče.

Tokom dana Štab za vanredne situacije ukinuće redovnu odbranu od poplava.

Vodostaj Ukrine u opštini Derventa je u stalnom opadnju, a voda koja je zaplavila 11 stambenih objekata i dio ulice u gradu se postepeno povlači.

Stanje na teritoriji opštine Pelagićevo se poboljšava, pa će Štab za vanredne situacije tokom dana ukinuti redovnu odbranu od poplava. Načelnik opštine je formirao Komisiju za procjenu štete koja će početi sa radom danas, a istovremeno se provode i higijensko-epidemiološke mjere.

Rijeka Sava u Brodu bilježi porast vodostaja koji je u 7.00 časova iznosio 767 centimetara, što je za 31 centimetar više nego juče.

Usljed porasta rijeke Save jedan poljoprivredni objekat je zaplavljen u mjesnoj zajednici Zborište. Ugroženog stanovništva nema.

Tokom jučerašnjeg dana na sjednici Štaba za vanredne situacije uvedena je redovna odbrana od poplava na teritoriji cijele opštine Brod. Zbog oštećenja kolovoza saobraćaj se odvija jednom trakom u mjestu Brusnica na magistralnom putu Brod – Odžak.

Rijeka Spreča u Petrovu je i dalje zaplavila veće poljoprivredne površine na teritoriji opštine, ali ne predstavlja opasnost po stanovništvo. Vodostaj brdskih potoka je u konstantnom opadanju.

Vodostaj Bosne u Doboju je u opadanju i u 7.00 časova iznosio je plus 175 centimetara što je za 45 centimetara manje nego ranije.

Vodostaj Save na mjernom mjestu u Šamcu je u porastu za 21 centimetar u odnosu na posljednje očitavanje i trenutno iznosi plus 667 centimetara. Tokom jučerašnjeg dana uvedena je redovna odbrana od poplava. Nema ugroženog stanovništva.

Visina vodostaja Drine na ustavi Janja iznosi plus 434 centimetra.

Nivo rijeke Save na vodomjernoj letvi u Rači u 7.00 časova je iznosio plus 688 centimetra.

Na zaplavljenim područjima u mjesnim zajednicama Novi, Vršani i Donja Bukovica stanje se polako normalizuje – vodostaji Gnjice i Lukavca su u opadanju i zaplavljeni lokalni putevi su sada prohodni.

Protok vode na Hidroelektrani /HE/ „Zvornik“ u 7.00 časova je iznosio 612 metara kubnih u sekundi, HE „Bajina“ Bašta 305 metara kubnih u sekundi, a na HE „Višegrad“ 549 metara kubnih u sekundi.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se