14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Poslije poplava opasnost od komaraca, glodara, žutice…

BEOGRAD – Načelnik Sektora za preventivnu medicinu Vojnomedicinske akademije /VMA/ Sonja Radaković rekla je da se, zbog vlažnog i toplog vremena, nakon poplava očekuje razmnožavanje komaraca i glodara koji mogu prenijeti „virus zapadnog Nila“, a može se pojaviti i žutica.

Doboj poslije poplave 2Ona kaže da se očekuje kontaktni način prenošenja različitih bolesti, pa tako i žutice, navodeći da su „pratioci“ ovakvih katastrofa i zmije, ali da otrovnica ne bi trebalo da bude ukoliko ih nije bilo na nekom području prije poplave.

Radakovićeva je napomenula da su lična i kolektivna higijena osnov suzbijanja, sprečavanja i kontrole zaraznih bolesti i da je u masovnim nesrećama neophodno korišćenje ispravne vode za piće, održavanje lične higijene i pripremanje namirnica.

„Prioritet je i bezbedno higijensko uklanjanje otpadnih materija, a ne bi se smele formirati privremene deponije i đubrišta“, rekla je Radakovićeva za RTS.

Prema njenim riječima, svako domaćinstvo trebalo bi da se zaštiti od komaraca sredstvima koja odbijaju insekte, a ljudi ne bi trebalo da izlaze iz kuća i borave napolju u vrijeme kada su komarci najaktivniji.

Ona je navela da će nadležne službe morati da posao suzbijanja komaraca obave poslije potpunog povlačenja vode.

Radakovićeva je upozorila da komarci mogu prenijeti bolest „virus zapadnog Nila“ koja najčešće ima simptome najobičnijeg gripa i samo u rijetkim slučajevima može imati teške posljedice.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se