14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Pomoć za poplavljene u BiH i Srbiji

SKOPLJE – U Makedoniji je počelo prikupljanje pomoći namijenjene poplavljenim područjima u Srbiji i BiH, a mobilni operateri otvorili su telefone za donaciju.

Pomoć poplavljenim područjima u Srbiji iz Crne Gore

Sabirni punktovi za prikupljanje pomoći otvoreni su u Skoplju, Ohridu, Kumanovu, Tetovu, a pomoć se može donirati i u opštinskim organizacijama Crvenog krsta širom zemlje.

Crveni krst Makedonije saopštio je da je otvorio poseban žiro račun – Fond solidarnosti na kome se mogu donirati sredstva. U funkciji je i posebna telefonska liniji na kojoj građani pozivom mogu donirati 100 denera /1,50 evra/.

Nakon što su makedonske operateri otvorili posebne telefonske brojeve za doniranje pomoći namijenjenih poplavljenim područjima, za samo devet časova prikupljeno je 1.429.700 denera, odnosno više od 22.000 evra.

Direktor makedonske elektroprivrede ELEM Dejan Boškovski izjavio je da Makedonija da bi pomogla Srbiji u saniranju posljedica nastalih katastrofalnom situacijom svakog časa isporučuje po 80 megavata električne energije.

Portparol makedonske Vlade Aleksandar Đorđiev rekao je, da osim pomoći koja je već upućena Srbiji i BiH, vladine institucije prave analize o slanju dopunskog korpusa pomoći.

Prema njegovim riječima, Makedonije je ponudila Srbiji transportni helikopter MI-17 opremljen cjelokupnom opremom i sa pripadnicima specijalne jedinice koja može da pomogne u prevazilaženju problema nastalih poplavama.

Đorđiev je rekao da je Makedonija spremna da uputi u Srbiju i BiH stručnjake za energetiku, koji bi se uključili u popravkama energetskih sistema ovih država.

Makedonija je među prvim zemljama koje su uputile humanitarnu pomoć, tehniku i spasilačke ekipe u BiH i Srbiju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se