5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Pomoć stiže i sa Bermuda i iz Meksika

BANJALUKA – Hrana, voda, lijekovi, novac, sredstva za higijenu, spasioci i mehanizacija ne prestaju da stižu iz zemalja širom svijeta da bi se pomoglo ljudima u područjima koja su stradala od poplava u RS i FBiH.

Kolona kamionaPomoć je već stigla iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, Italije, Makedonije, Albanije, Turske i brojnih drugih zemalja, a iz Vlade RS je potvrđeno da srpska dijaspora želi da pomogne čak i sa Bermuda i iz Meksika.

Brojni naši državljani koji žive u Italiji organizovali su humanitarne akcije, a iz Vićence stiže nekoliko kamiona. Srbija, koja je takođe pogođena katastrofalnim poplavama, uputila je RS pomoć u hrani, ćebadima, dezinfekcionim sredstvima, a načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić je rekao da će pomoći RS u mjeri u kojoj god to zatraži. Akcije su organizovane i u Crnoj Gori, gdje je pozivima na humanitarne brojeve prikupljeno blizu 100.000 evra za BiH i Srbiju.

Na desetine tona humanitarne pomoći poslato je iz Skoplja, a Makedonci su pozivima prikupili oko 59.000 evra, koji će Srbiji i BiH biti uplaćeni 31. maja. Iz Ljubljane je krenuo šleper pomoći za Šamac, dok će Slovenija poslati po 25.000 evra dodatne pomoći za Srbiju i BiH. Albanska vlada je u BiH i Srbiju poslala 50 pripadnika jedinice za brzu intervenciju.

U BiH juče je trebalo da stigne oko 250 austrijskih vojnika, koji će odmah biti upućeni u Maglaj, Brčko, Tuzlu i Doboj. Preostalih 150 vojnika će doći danas i krenuće u Banjaluku i Maglaj. Oni će donijeti dvije tone medicinske pomoći i 12 tona hrane, 120 čamaca, 4.000 madraca, 5.000 deka i drugu pomoć. Predsjednik Austrije Hajnc Fišer dao je zeleno svjetlo za donacije za obnovu u iznosu od 13 miliona evra.

Avion Oružanih snaga Turske sletio je u Sarajevo i dopremio 125.000 vreća za pijesak, 1.000 deka, dva agregata, lopate i alate za čišćenje. U Sarajevo je doputovao i tim Civilne zaštite EU. Desetine kamiona i manjih vozila juče su stigle iz nekoliko evropskih zemalja, a najviše je bilo hrane, odjeće i lijekova.

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc zatražio je juče finansijsku pomoć EU. Za pomoć EU zemljama pogođenim nezapamćenim poplavama zalaže se i Hrvatska, a šef diplomatije Vesna Pusić najavila je da će u Briselu na sastanku Savjeta EU za spoljne poslove izvijestiti svoje kolege o katastrofalnim poplavama u Hrvatskoj, BiH i Srbiji. Ona je dodala da su u toku pripreme za podnošenje zajedničkog zahtjeva za sanaciju štete iz evropskog Fonda solidarnosti. Na sajtu Evropske komisije objavljeno je da se dan nakon što su Srbija i BiH uputile poziv za pomoć odazvalo 14 zemalja članica EU.

Olakšan dolazak pomoći

Savjet ministara BiH usvojio je juče prijedlog Uprave za indirektno oporezivanje BiH da budu oslobođene od plaćanja uvoznih dažbina sve pošiljke namijenjene poplavama ugroženim područjima. Na osnovu te odluke sve pošiljke treba da budu najavljene Ministarstvu bezbjednosti BiH na broj telefona 033/492-754, koje će potom obavještavati Upravu o svakoj pošiljci. Savjet ministara nije podržao prijedlog Uprave za ukidanje inspekcijskog nadzora za pošiljke pomoći.

(Glas Srpske)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se