9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Pod kontrolom stanje odbrane poplava u Semberiji

ISTOČNO SARAJEVO – Stanje odbrane od poplava u Semberiji je pod kontrolom, navodi se u posljednjoj informaciji o poplavama u Republici Srpskoj Republičke Uprave Civilne zaštite.

Poplava u Bijeljini

U gradu Bijeljina sva pažnja i raspoložive snage odbrane od poplava su usmjerene na dva lokaliteta na Savskom nasipu /Rača i Topolovac/ na ukupnoj dužini od 4,5 kilometra. Trenutna situacija je kao i sinoć. Mjestimično dolazi do prelijevanja vode preko nasipa, ali nema pucanja nasipa.

Nivo rijeke Save na vodomjernoj letvi u Rači u 6.00 časova je preko devet metara i trenutno ima porast od tri centimetra na svakih sat vremena.

Voda je u stagnaciji u gradskom dijelu Bijeljine.

Evakuacija građana u toku noći obavljena je samo za hitne medicinske slučajeve.
Od 5.00 časova krenuli su timovi za snabdijevanje prehrambenim i higijenskim paketima.

Od 6.00 časova spasilačke ekipe sa formiranih punktova za spašavanje u kriznim područjima počeli su sa radom.

U 7.00 časova zakazana je sjednica gradskog Štaba za vanredne situacije.
Obzirom na obim prirodne nesreće u gradu neophodna je pomoć u prehrambenim i higijenskim paketima, čizmama, kabanicama, građevinskoj mehanizaciji, terenskim vozilima, kamionima.

Osim spasilačkih ekipa koje čine posade čamaca, terenska vozila i kamioni mjere zaštite i spasavanja provode vatrogasne jedinice, hitna medicinska pomoć, higijensko epidemiološka skužba, ekipe „Elektro-Bijeljine“ i saobraćajne policije.

Prilikom snabdijevanja električnom energijom vrši se preventivno isključivanje dijelova grada, a snabdijevanje vodom je uredno.

U gradu Doboj vodostaj rijeke Bosne je u blagom opadanju i u 22.00 časa je iznosio 655 centimetara, što je za pet centimetara manje u odnosu na mjerenje od 19.00 časova.

Stanje na terenu je i dalje nepromijenjeno, a operativno komunikacijskom centru 121 Banjaluka se obratio veliki broj građana sa zahtjevom i informacijama o ugroženim građanima Doboja kojima je bila neophodna bilo koja vrsta pomoći.

Pomenute informacije i zahtjevi su zaprimljeni, obrađeni i proslijeđeni putem UKT radio-veze prema Centru 121 u Doboju.

U opštini Teslić stanje se stabilizuje, a na terenu je pojačana pojava odrona i klizišta. Vodostaj rijeke Ukrine je u padu. Snabdijevanje električnom energijom je otežano u naseljima Vrela, Topići, Radišići i Žarkovina.

U opštini Pelagićevo voda se povukla cijelom dužinom u laterarni kanal. Zaplavljeno je 70, a poplavljeno 10 domaćinstava. Evakuisano je 25 mještana.

U opštini Modriča stanje na terenu je nepromijenjeno u odnosu na pethodni izvještaj. Vodotoci su u stagnaciji i opadanju. Sve rijeke i potoci su se povukli u svoja korita. Poplavljeno je oko 600 kuća, a 500 lica je evakuisano.

Prema potrebi, odgovarajuće službe vrše dostavu hrane i vode, a po potrebi obavljaju i evakuaciju. U svim kanalima je osjetno manje vode, iz cijelog grada voda se povukla, osim iz Ulice solunskih boraca gdje nivo zaostale vode konstantno opada, a nivo rijeke Bosne je u opadanju.

U opštini Donji Žabar nivo vode u lateralnom kanalu opada i prestalo je prelijevanje iz njega. Evakuisano je oko 40 domaćinstava, a za četiri porodice je u večernjim časovima organizovana dostava hrane i vode.

U opštini Vukosavlje vodom je i dalje okruženo oko 800 stanovnika u mjestu Lug, a u narednom periodu će biti evakuisano oko 80 stanovnika. Evakuisani stanovnici su smješteni u sportskoj sali Osnovne škole „Jakeš“, gdje su im podijeljeni obroci.

Helikopter Oružanih snaga BiH je juče u popodnevnim časovima u četiri navrata evakuisao stanovništvo. Ekipa spasilaca iz Hrvatske sa šest ljudi i jednim čamcem će i danas nastaviti sa pružanjem pomoći ugroženom stanovništvu.

Usljed spašavanja došlo je do prevrtanja jednog čamca, usljed čega niko nije stradao, ali je čamac voda odnijela.

U opštini Derventa zbog potpunog prekida u svakoj vrsti komunikacije, nema mogućnosti doći do najnovijih podataka.

Stanje vanredne situacije je proglašeno u gradovima Doboj, Bijeljina i Banjaluka i u opštinama Zvornik, Šekovići, Bratunac, Srebrenica, Kotor Varoš, Petrovo, Modriča, Teslić, Pelagićevo, Donji Žabar, Čelinac, Šamac, Prnjavor, Jezero, Laktaši, Novi Grad i Srbac, što je ukupno 20 jedinica lokalne samouprave.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se