10.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Počela obnova Aladža džamije

FOČA – Svečanom ceremonijom polaganja kamena temeljca danas je u Foči ozvaničen početak obnove Aladža džamije, koja je porušena u proteklom ratu.

Aladža džamija

Ceremoniji su, između ostalih, prisustvovali poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, načelnik opštine Foča Radisav Mašić, ambasador Turske u BiH Ahmet Jildiz, te brojni vjernici.

Kavazović je istakao u obraćanju da se prošlost ne može izbrisati, ali da se sadašnjost i budućnost mogu učiniti boljim.

On je istakao da se pokazalo i u ovim posljednjim događanjima da muslimani, pravoslavci i katolici, Bošnjaci, Srbi i Hrvati, jedni prema drugima imaju plemenita osjećanja i da jedni prema drugima znaju okrenuti svoje lice i priteći u pomoć.

Kavazović je izrazio nadu da će Aladža džamija, kako bude nicala, graditi i odnose među ljudima u Foči. „Očekujemo od naših komšija u Foči da budu rame uz rame uz nas, kada budemo obnavljali ovu džamiju“, rekao je Kavazović.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da je Aladža džamija građevina kojom bi se u doba kada je građena podičio i tadašnji Carigrad.

„Nakon 22 godine, došlo je vrijeme za obnovu Aladža džamije. To je spomenik islamske kulture takve umjetničke snage kojom se može ravnati sa Gazi Husrev begovom džamijom u Sarajevu, starim mostom u Mostaru, Mustafa pašinom džamijom u Krušumliji, starim hanom u Skoplju ili sa Sokolovićevom ćuprijom na Drini“, rekao je Mašić.

On je dodao da će kulturna baština u cjelini, a posebno islamska kultura, biti obogaćena još jednim biserom.

„Time će biti uspostavljeni novi mostovi povjerenja, osnaženi dobrosusjedski odnosi i poštovana naša istinska želja da živimo u miru i međusobnom poštovanju. Želja nam je da se u ovom gradu svi osjećaju kao u svom zavičaju. Pozivam sve Fočake da nam u ovoj želji pomognu svojom iskrenošću“, rekao je Mašić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović poželio je da u vremenu koje dolazi obnovljena zadužbina Hasana Nazira bude svojevrsni podstrek i motiv Bošnjacima da se u većem broju vrate u Foču.

Govoreći o poplavama u BiH i solidarnosti građana, Izetbegović je rekao da kataklizma koja je zadesila BiH „ima i pozitivnu, svjetliju ljudsku stranu“.

„Pomagao je Gradačac Šamcu, Gračanica i Bihać Doboju, Žepče Željeznom Polju, Sarajevo Orašju i svima ostalima, ne pitajući za entitetsku, nacionalnu ili vjersku pripadnost. To su primjeri koje treba isticati i slijediti“, rekao je Izetbegović.

On je istakao da institucije BiH čine sve što je u njihovoj moći da ublaže posljedice katastrofe.

„Uvjeren sam da ćemo onima koji su ostali bez svojih domova, do zime osigurati adekvatan krov nad glavom. To je priroritet, a zatim ćemo kroz duži period i uz precizan plan oporavka sistematski obnoviti ugrožena područja u svakom pogledu“, poručio je Izetbegović.

Obnovu Aladža džamije finansiraće Direkcija vakufa Turske. Projekat je vrijedan pet miliona KM, a planirano je da radovi traju dvije godine.

Aladža džamija izgrađena je 1550. godine, a porušena je u avgustu 1992. godine.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se