8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Plata i staž za čišćenje gradova

BANJALUKA, SARAJEVO – Ideja da hiljadama nezaposlenih građana u BiH privremeno bude ponuđen posao u izvođenju javnih radova, čišćenju i uklanjanju otpada, prouzrokovanih velikim poplavama, sve je izvjesnija, a do njene realizacije moglo bi doći u nekoliko narednih sedmica.

Akcija čišćenja Drine poslije poplave (22)
Akcija čišćenja Drine u Zvorniku poslije poplave

Naime, Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS je zbog elementarnih nepogoda koje su zadesile zemlju pokrenulo inicijativu za izmjenu Akcionog plana zapošljavanja za 2014. godinu, a u kojem bi ovi poslovi jasnije bili precizirani.

„To će biti razmatrano u skorije vrijeme na sjednici Vlade RS, a izmjenama je predloženo aktivnije sprovođenje mjere javni radovi“, kazala je Mira Vasić, pomoćnik ministra za rad i zapošljavanje.

Kako je najavila, već danas ili sutra trebalo bi da bude objavljen i javni poziv poslodavcima i nezaposlenim licima po projektima „Zajedno do posla“, kojim je planirano zapošljavanje i samozapošljavanje djece poginulih boraca, RVI i demobilisanih boraca VRS, i projektu „Pripravnici“, a koji podrazumijeva sticanje radnog iskustva mladih.

Akcionim planom zapošljavanja za ovu godinu Vlada RS i resorno ministarstvo planirali su podsticaje od 9.472.000 KM, čijom bi realizacijom bilo zaposleno 2.880 radnika.

Podsjećamo, Agencija za rad i zapošljavanje BiH je nedavno izrazila spremnost da u koordinaciji sa entitetskim zavodima za zapošljavanje i Zavodom za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, kao i svim institucijama u oblasti tržišta rada u BiH radi na saniranju posljedica nastale štete, upravo na način da se nezaposlenima pruži prilika za posao i zaradu.

Prve korake napravio je i Federalni zavod za zapošljavanje, koji je zajedno sa resornim ministarstvom i Vladom Federacije BiH krenuo sa pripremom izrade programa angažovanja nezaposlenih lica na uklanjanju posljedica razornih poplava u BiH.

Sa ovom idejom zadovoljni su i u Udruženju nezaposlenih BiH.

„Naši volonteri su i besplatno išli i čistili gradove nekoliko dana za sendvič i sok, a sada će pogotovo htjeti kada ih neko šalje i kada su zato plaćeni i kada im se refundira radni staž“, kazao nam je Hasan Sejdić, koordinator u Udruženju nezaposlenih BiH.

Kako je dodao, ovo udruženje uputilo je premijerima dva entiteta prijedlog da onim ljudima koji su u poplavama i klizištima izgubili kuće bude dodijeljeno zemljište sa svim dozvolama, s tim da u izgradnji pomažu volonteri. S druge strane, zbog prirodne katastrofe koja je zadesila BiH, posla bi trebalo da imaju najviše stolari, moleri, parketari, keramičari i druge zanatlije.

(Nezavisne novine)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se