20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Pjevač: Porodice traže pravdu

BEOGRAD – Predsjednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih sa područja bivše Jugoslavije Dragan Pjevač izjavio je Srni da porodice ubijenih vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu traže pravdu od institucija Srbije i BiH i insistiraju da ovo pitanje bude prioritet za obje strane.

Dobrovoljačka ulica

Pjevač je rekao da uspostavljanje dobrosusjedskih odnosa i unapređenje ekonomskih odnosa, na čemu insistiraju zvanični Beograd i Sarajevo, ne smije uzeti primat nad rješavanjem pitanja nestalih.

„Porodice ubijenih vojnika ne gube nadu i žele pravdu. Nema tu beznađa. Prirodno je da neki pitanje ekonomije i života stavljaju ispred ovog, ali ako želimo uspostaviti bezkonfliktno društvo moramo riješiti ove stvari i kazniti odgovorne“, poručio je Pjevač.

On je naglasio da nepriznavanje i slavljenje zločina u Dobrovoljačkoj ulici neće doprinijeti suočavanju sa prošlošću, niti miru u BiH. „To je jedan od glavnih uzroka tenzija u BiH, jer je slavljenje ovakvog zločina za porodice i sve ljude koji dobronamjerno razmišljaju povod za ogorčenje“, rekao je Pjevač.

On je dodao da je u javnosti u Federaciji BiH stvoreno ubjeđenje da su žrtve rata na prostoru BiH i bivše Jugoslavije Bošnjaci, Hrvati, Albanci i svi ostali, dok srpske žrtve uopšte ne postoje.

„Svi moramo međusobno priznati šta smo jedni drugim učinili i to je jedini put ka miru“, ocijenio je Pjevač.

On je ukazao da u Sarajevu ne postoji ambijent za priznanje bošnjačkih zločina nad Srbima i da je nesumnjivo da za to nema snage.

„Treba stvoriti ambijent u javnosti da se to prihvati. Ne čudi što tužilaštvo ne procesuira odgovorne, ukoliko se zna da i vjerski zvaničnici u BiH smatraju da je `Dobrovoljačka` junačko djelo. Ne može se tako naprijed. Moramo vidjeti šta je to junačko djelo, a šta je zločin“, zaključio je Pjevač.

U Istočnom Sarajevu i Sarajevu u subotu, 3. maja, biće obilježene 22 godine od stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine.

Pripadnici paravojnih jedinica „zelene beretke“, „patriotske lige“, jedinica MUP-a i Teritorijalne odbrane BiH napale su početkom marta 1992. godine komandu 2. Vojne oblasti, Dom JNA i kolonu vozila JNA, koja je mirno napuštala grad, a u ovim napadima ubijena su 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, 207 zarobljeno i mučeno ulogorima u Sarajevu.

Napadom na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj, koja se mirno povlačila iz Sarajeva, prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN na čelu sa generalom Luisom Mekenzijem, rukovodili su tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo tadašnje Republike BiH.

Iako je za bezbjednost vojnika garantovao tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, kolona JNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta i napadnuta.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se