20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Oružane snage BiH raspale bi se u slučaju bilo kakvog sukoba

Sasvim je sigurno da bi se u slučaju oružanog sukoba na teritoriji BiH Oružane snage raspale po uzoru na bivšu JNA 1992.godine, jer bi svaki vojnik otišao svom narodu – navodi penzionisani general Vojske Republike Srpske Milorad Kutlešić.

Milorad Kutlešić (Foto: SRNA)Penzionisani general Vojske Republike Srpske Milorad Kutlešić ističe da bi se Oružane snage /OS/ BiH raspala u slučaju bilo kakvog sukoba i ocjenjuje da je velika greška načinjena kada je ukinuta Vojska Srpske.

Tvrdnja da će ukidanje Vojske Republike Srpske i stvaranje zajedničke vojske biti puno jeftinije pokazala se netačnom, precizira Kutlešić i naglašava da analize pokazuju da više koštaju Oružane snage BiH nego što je koštala Vojska Srpske.

„Sasvim je sigurno da bi se u slučaju oružanog sukoba na teritoriji BiH OS raspale po uzoru na bivšu JNA 1992. godine, jer bi svaki vojnik otišao svom narodu i sve ovo što su radili za zajedničke OS BiH poslednjih godina ne bi imalo nikakvog smisla“, naglašava Kutlešić u intervjuu Srni.

Kutlešić smatra da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u potpunosti bio u pravu kada se svojevremeno zauzimao za potpunu demilitarizaciju BiH.

Povodom 12. maja – Dana Vojske Republike Srpske i Dana boraca odbrambeno – otadžbinskog rata, on napominje da je Vojska Srpske dala nemjerljiv doprinos stvaranju Republike Srpske i zaštiti srpskog naroda od genocida na prostoru BiH.

Kutlešić ocjenjuje da BiH ne može ući u NATO sa postojećim OS, jer taj vojni savez želi savremene, opremljene i obučene snage.

„NATO savez ima za cilj da nam proda naoružanje i opremu i da nas zaduži i dovede u ropstvo, tako što će nam postavljati uslove koje ne možemo ispuniti“, smatra on.

Podsjećajući da je Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk OS BiH nastavio da baštini tradiciju Vojske Srpske, Kutlešić upozorava da se njegovo postojanje isključivo svodi na obilježavanje važnih istorijskih datuma.

„Kontroverzno je što su prilikom obilježavanja Dana Vojske Srpske postrojeni vojnici koji nisu učestvovali u odbrambeno-otadžbinskom ratu sa obilježjima BiH na rukavu. Paradoksalnu situaciju imamo i prilikom sahrana naših generala i boraca kada počasnu paljbu daju vojnici koji na rukavu imaju oznake BiH“, navodi Kutlešić.

On ističe da za borce nije prihvatljivo da se na takvim svečanostima ne svira himna Republike Srpske i da nema zastave Republike Srpske.

Kada je riječ o materijalno-socijalnom položaju boračkih kategorija u Republici Srpskoj, Kutlešić ocjenjuje da vlasti Republike Srpske preduzimaju sve što je u njihovoj mogućnosti da riješe probleme.

Što se tiče nezadovoljstva Udruženja veterana Republike Srpske položajem boračkih kategorija u Srpskoj, Kutlešić podržava sve opravdane zahtjeve boraca, ali ne i metode kojima se to nezadovoljstvo iskazuje, i poručuje da je potrebno sve rješavati unutar institucija Republike Srpske.

Ističući da Federaciji BiH godinama opstruiše vraćanje 240 vojnih stanova, uglavnom bivših pripadnika JNA, Kutlešić podsjeća da je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu naložo Federaciji da vrati te stanove i da Vlada Federacije formira komisiju – ali da ona još nije ni formirana.

Kutlešić smatra da Republika Srpska mora svim sredstvima da pomogne odbranu najviših oficira Srpske i bivših zvaničnika koji su godinama zatočeni u Haškom tribunalu.

U organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, u Banjaluci će danas i sutra biti obilježen Dan Vojske Srpske i Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se