20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Održana stabilnost sistema PIO i redovnost isplata penzija

BANJALUKA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je u Srpskoj, uprkos izazovima globale krize, održana stabilnost sistema penzijsko-invalidskog osiguranja i redovnost isplata penzija.

Željka Cvijanović (Foto: SRNA)

Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo što je prošle godine Vlada Srpske uspjela da, osim redovnog usklađivanja penzija, obezbijedi i vanredno, te tako omogući povećanje penzija od 7,3 odsto.

Ona je novinarima u Banjaluci izjavila da je značajno da penzionerska populacija bude sagovornik Vladi Republike Srpske i lokalnoj zajednici na poboljšanju materijalno-socijalnog statusa penzionera u Srpskoj.

Cvijanovićeva, koja je i međunarodni sekretar SNSD-a, izjavila je da vjeruje da će se nacrt politika u oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja, statusa i materijalnog položaja penzionera, koji je danas utvrdio Savjet za pitanja penzionera banjalučkog Gradskog odbora SNSD-a, „naći u nekim budućim rješenjima“.

Cvijanovićeva je podsjetila da je Vlada Srpske još prošle godine pokrenula projekat definisanja socijalne karte stanovništva koji će biti sasvim kompatibilan sa aktivnostima lokalnih i gradskih vlasti Republike Srpske.

„Ukoliko dajemo povlastice određenim porodicama, kao što je na primjer plaćanje vrtića, ne treba biti ista cijena za nekog ko u kući ima primanja od 5.000 KM sa dvoje zaposlenih i nekoga u čijoj porodici je jedno zaposleno sa značajno manjim primanjima“, navela je Cvijanovićeva, nakon što je prisustvovala konferenciji Savjeta za pitanja penzionera Gradskog odbora SNSD-a.

Ona je rekla da je na konferenciji, osim položaja penzionera bilo govora o statusu omladine, navodeći da se time postiže prava interakcija u društvu.

Ništa novo u Inckovom izvještaju

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da u izvještaju visokog predstavnika za BiH Valentina Incka Savjetu bezbjednosti UN o provođenju mira u BiH nema ništa novo, jer OHR kao institucija ima tradiciju da Republiku Srpsku uvijek pominje u negativnom kontekstu.

„Ovaj izvještaj me podsjeća na nešto što treba da posluži kao argument ili alibi za zadržavanje OHR-a na ovom prostoru“, rekla je Cvijanovićeva danas novinarima u Banjaluci.

Ona je podsjetila da je OHR često u svojim izvještajima služio kao portparol određenih političkih stranaka, odnosno u pretprošlom izvještaju je snažno zagovarao stavove jedne bošnjačke partije koji su zapravo postali stavovi jedne takve međunarodne institucije, što je nedopustivo.

Govoreći o izvještaju koji je Vlada Republike Srpske uputila Savjetu bezbjednosti UN, Cvijanovićeva je navela da je riječ o kontinuitetu, jer Vlada svakih pola godine izvještava Savjet bezbjednosti UN svaki put kada to uradi visoki predstavnika za BiH.

„Mi se u izvještaju ne bavimo visokim predstavnikom na način da stalno ukazujemo koliko je OHR višak u ovom društvu, ali pokušavamo da ukažemo na neke stvari koje su urađene i o kojima se malo zna i da pokažemo osnovne pravce djelovanja u budućem periodu“, istakla je premijer Srpske.

Cvijanovićeva je napomenula da Srpska u svakom takvom izvještaju brani poziciju da je BiH mjesto koje mora ostati visoko decentralizovano, odnosno da Srpska u takvom aranžmanu može da funkcioniše i da nikakva smetnja nije decentralizacija BiH procesu evropskih integracija, niti bilo kakvoj drugoj aktivnosti na unutrašnjem i spoljnom planu.

„U izvještaju se ukazuje na selektivno provođenje Strategije za ratne zločine, provođenje određenih ekonomskih reformi, te određene reforme i aktivnosti koje nisu urađene, a koje bi nas trebale dovesti korak dalje i bliže EU“, rekla je ona.

Cvijanovićeva očekuje će predstavnici Rusije braniti pozicije Srpske u Savjetu bezbjednosti, izražavajući zahvalnost što su to predano radili i ranije.

Mjere u borbi protiv korupcije da preduzmu svi nivoi vlasti

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da će na predstojećem sastanku strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa BiH, između ostalog, biti riječi o borbi protiv korupcije, te da je stav Srpske da svi nivoi vlasti treba da obave svoj dio posla kada je riječ o preduzimanju mjera u toj oblasti.

„Naš stav je da svaki nivo vlasti treba da obavi svoj dio posla kada je riječ o preduzimanju mjera u borbi protiv korupcije i da se, ukoliko žele da donose neku strategiju na nivou BiH ili inoviraju postojeću, ona može odnositi na institucije BiH“, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je podsjetila da je stav Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske da svaki takav dokument mora da sadrži i dokument Republike Srpske kao jedan od sastavnih dijelova.

„Podrška koju žele da upute u borbi protiv korupcije moraće biti dodjeljena svim agencijama na različitim nivoima vlasti, a ne samo jednoj na nivou BiH, jer je EU upravo definisala koje su oblasti najpodložnije korupciji“, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da će na predstojećem sastanku strukturalnog dijaloga, osim borbe protiv korupcije, biti razgovarano i o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH i Strategiji za procesuiranje predmeta ratnih zločina u BiH.

Cvijanovićeva je navela da će pažnja predstavnika Srpske na predstojećem sastanku biti usmjerena na ona pitanja zbog kojih je taj dijalog i započeo.

„Sve teme kojima se može poboljšati sistem pravosuđa na nivou BiH su dobrodošle, ali pažnja predstavnika Republike Srpske ostaje čvrsto usmjerena na one teme zbog kojih je dijalog i počeo“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da su predstavnici Republike Srpske na prošloj sjednici Vlade dobili instrukcije kako treba da nastupe u strukturalnom dijalogu, odnosno da ukažu na propuste u dosadašnjem radu i šta Srpska očekuje od strukturalnog dijaloga.

„Nadam se da u buduće neće biti manipulacija kao što je bilo nedavno kada je organizovan sastanak u Briselu, gdje su nam prvo saopštili da svi ne žele da idu, a mi smo pripremili platformu i rekli da ćemo otići da objasnimo šta to ne valja“, navela je Cvijanovićeva.

Ona kaže da su predstavnici Srpske izgleda jedini ostali, što je ponovo zloupotrebljeno i rečeno da je Republika Srpska kriva.

„Dežurni krivac za njih mora biti Republika Srpska. To tako neće moći“, poručila je Cvijanovićeva.

U Sarajevu će 13. i 14. maja biti održan plenarni sastanak strukturalnog dijaloga o pravosuđu i dodatnim pitanjima vladavine prava između EU i BiH.

Opozicija nema odgovor ni na jedno društveno pitanje

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da opozicija nema odgovor ni na jedno društveno pitanje, niti prijedlog bilo kakvih mjera za djelovanje u bilo kojem segmentu društva i da im „zato ne preostaje drugo nego da se služe metodama blaćenja i laganja“.

Komentarišući verbalne napade predstavnika NDP-a na predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i članove njegove porodice, Cvijanovićeva je rekla Srni da o kredibilitetu politike lidera NDP-a Dragana Čavića i o onome što priča najbolje govori to što on, iako nekadašnji predsjednik Republike Srpske, prije par mjeseci u Narodnoj skupštini nije podržao odluke kojim se omogućava poboljšanje materijalno-operativnog stanja policije, jednog od stubova državnosti Srpske.

Ona je ocijenila da je nedopustivo i sramotno da se tako ponaša neko ko je vršio funkciju predsjednika Republike i da drži lekcije o tome kako vlast treba da se ponaša, jer to sigurno nije onako kako se on ponašao kada je bio na vlasti, niti kako se ponaša sada kao opozicioni narodni poslanik.

„Da stvar bude još tužnija, Čavić je javno tvrdio, gostujući u jednoj televizijskoj emisiji na Dan policije Republike Srpske, da su on i njegove partijske kolege podržale tu odluku. Istina je sasvim drugačija, a o tome govori listing glasanja u Narodnoj skupštini, koji jasno kaže da Čavić nije ni glasao, a da su ostali opozicionari bili uzdržani“, rekla je Cvijanovićeva, koja je i međunarodni sekretar SNSD-a.

Ona navodi da to „govori o mentalnom sklopu opozicije koja nas dnevno gnjavi pričom o kojekakvim aferama, a nije spremna da, ukoliko ima saznanja o bilo kakvim nepravilnostima ili nezakonitostima, o tome obavijesti nadležne organe, onako kako bi to uradio svaki savjesni građanin“.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se