1.4 C
Zvornik
23. април 2024.

Odron stijene kao poslednje upozorenje! Počinje saniranje klizišta u Malom Zvorniku

Nove okolnosti potvrđuju da klizištem ugroženi magistralni put M 19.1 u Malom Zvorniku, uprkos naporima lokalne samouprave da omogući nastavu učenika i povremeni prolaz sugrađanima ka Loznici, definitivno nije bezbjedan

Odron na klzištu u Malom ZvornikuJuče je u ranim jutarnjim satima došlo do odrona stijene kod klizišta na Starom mostu. Štab za vanredne situacije upozorio je pješake i vozače da se što kraće zadržavaju na dijelu magistralnog puta Loznica – Mali Zvornik, kod Starog mosta, kao i da svoje automobile ne parkiraju u blizini ove zone visokog rizika, ali i ključne saobraćajnice za središte i gornji kraj opštine.

Očevici tvrde da je stijena sletila pravo niz stepenište.

Dr Milojko Lazić, redovni profesor Rudarsko-geološkog fakulteta, porijeklom iz Donje Borine, posjetio je juče, na poziv Štaba za vanredne situacije opštine Mali Zvornik, klizište kod Starog mosta, prenosi Loznica info.

Lazić je obišao klizište, izrazivši zabrinutost i očekivanje da će nadležni iz Saobraćajnog instituta – CIP hitno preduzeti mjere sanacije. On je potpunim uvidom u stanje na terenu, spreman da sarađuje sa kolegama u radnom stručnom tijelu koje će u najkraćem mogućem roku ponuditi efikasno riješenje.

U Srbiji je pokrenuto više od hiljadu klizišta a predstoji snimanje terena i sanacija, koja može da započne tek sa ljepšim vremenom i isušivanjem tla, istakao je nedavno u obraćanju predstavnicima medija direktor Saobraćajnog instituta – CIP Milutin Ignjatović. Najviše su pogođeni Kosjerić, Mali Zvornik, Bajina Bašta, Gornji Milanovac, Požega, šire područje Valjeva kao i Kraljevo.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=88iHs5AaiHg]

Mali Zvornik prioritetno sanira klizište

Na klizištu iznad graničnog prelaza „Stari most“ počinje postavljanje drenažnih cijevi radi odvođenja vode sa tog područja i sprečavanja novih odrona.

Kako prenosi Loznica Info, klizište u Malom Zvorniku je u blizini dva izvora vode, te je drenaža jedan od primarnih postupaka sanacije, a izvijesno je da se preporučuje i korišenje pokrovnog materijala za ublažavanje uticaja novih padavina preko postojećeg tecišta.

Odluka o tome donijeta je urgentno na sjednici Kriznog štaba u Malom Zvorniku na osnovu mišljenja većine stručnjaka koji su ovih dana obišli klizište u Malom Zvorniku i zaključili da se ono može smiriti jedino odvođenjem vode sa zahvaćenog područja.

Zbog hitnosti ovog posla početne radove izvodiće radnici javnog komunalnog preduzeća iz Malog Zvornika dok će u međuvremenu biti pokrenuta procedura angažovanja stručne firme koja će se baviti ovim poslom. Na sjednici Kriznog štaba Mali Zvornik najavljeno je da će biti urađeni novi snimci klizišta iz vazduha kako bi se utvrdilo da li ima promjena i novih pomjeranja.

Povezane vijesti:

 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se