10.4 C
Zvornik
24. април 2024.

Obrazovanje i zdravstvo se ne smiju žrtvovati na putu ka EU

BEOGRAD – Srbija na putu ka EU ne smije da zanemari i žrtvuje obrazovanje i zdravstvo, kao što su činile neke od zemalja istočne i centralne Evrope, a u reformi javnog sektora ne može samo preslikati rješenja iz drugih zemalja, izjavio je predsjednik Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta /EESC/ Anri Malos.

Anri Malos

„Kada društvo nije `zdravo`, kako možete imati efikasnu privredu? Obrazovanje je najbolja investicija za budućnost društva“, istakao je Malos.

Malos je za portal „EurAktiv“ rekao da reformi javnog sektora Srbija treba pristupiti sa dobro razrađenim planom i uz socijalni dijalog, te da, prije svega, Srbija treba da nađe svoj put.

„Ne mogu se preslikati rješenja iz jedne zemlje u drugu, niti tehnički prenijeti iz Brisela“, naveo je Malos.

On je rekao da Srbija i njegova zemlja Francuska imaju sličan udio zaposlenih u javnom sektoru u odnosu na broj stanovnika, pošto u Francuskoj od 60 miliona stanovnika oko pet miliona radi u tom sektoru, a u Srbiji između 700.000 i 800.000 od sedam miliona stanovnika.

Malos je rekao da smanjenjima u javnom sektoru treba pristupiti pametno, da se ne bi došlo u situaciju poput Grčke, koja je prvo ukinula javni medijski servis, a zatim ga ponovo uvela uz veće troškove.

Prema njegovim riječima, EESC će pratiti pregovore o članstvu Srbije kroz Zajednički konsultativni komitet, čije uspostavljanje je u toku, a činiće ga predstavnici EESC-a i civilnog društva iz Srbije.

Evropski ekonomski i socijalni komitet je savjetodavna institucija EU koja predstavlja civilno društvo u Uniji, uključujući udruženja poslodavaca, sindikate i druge interesne grupe. Kao savetodavno tijelo učestvuje u donošenju propisa na nivou EU, prije svega, u vezi sa ekonomskim i socijalnim politikama.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se