15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Obilježeno 19 godina od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije

GRADIŠKA – U Gradišci je danas, u prisustvu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, obilježeno 19 godina od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije parastosom u hramu Pokrova Presvete Bogorodice, polaganjem vijenaca i prisluživanjem svijeća na spomen-ploču, te spuštanjem vijenaca i cvijeća sa sredine mosta u rijeku Savu.

Obilježavanje 19 godina od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije (Foto: SRNA)

Dodik je tom prilikom poručio da će 1. maj ostati zapisan u genima Srba u narednim pokolenjima. „Postoji generalna opstrukcija od Hrvatske da istina i pravda ne izađu na vidjelo. Srpski narod je danas rasut u nekoliko država i mora da se integriše kako bi opstao. Srbi moraju imati pravo na život, pravo na pravdu, pravo na istinu“, rekao je predsjednik Srpske.

Obraćajujući se na trgu ispred hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci, Dodik je ukazao da Srbi iz Hrvatske nisu u mogućnosti da ostvare elementarna prava – na imovinu, istinu, na odavanje počasti svojim mrtvima po Hrvatskoj.

„Hrvatska je ušla u EU, a nije riješila pitanje prognanih Srba. U Hrvatskoj se još vodi borba protiv prava jednog naroda“, istakao je Dodik.

Obilježavanje 19 godina od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije (Foto: SRNA)

Među nekoliko stotina Srba izbjeglih iz Zapadne Slavonije, današnjem činu prisustvovao je i Mile LJubičić iz požeškog sela Kukunjevac.

„Moje selo je opustošeno. Od nekadašnjih hiljadu stanovnika u Kukunjevcu, danas živi 30 staraca, selo je pusto i zaraslo u korov. Hrvatska strana ništa ne preduzima da se ognjišta obnavljaju i da se narod vraća. Na drugoj strani, Srpska nam je dala utočište i zbog toga smo veoma zahvalni“, rekao je Ljubičić.

Obilježavanje 19 godina od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije (Foto: SRNA)

Vijence i cvijeće u rijeku Savu danas su, osim predsjednika Dodika, spustile i brojne delegacije i rodbina nastradalih, među kojima delegacija Narodne skupštine Srbije, delegacija Informaciono-dokumentacionog centra „Veritas“, Udruženja prognanih Srba „Suza“ i mnogi drugi.

Ni 19 godina nakon zločinačke operacije hrvatske vojske i policije nazvane „Bljesak“, kada je ubijeno 283 Srba, među kojima 57 žena i devetoro djece, još niko od hrvatskih nalogodavaca nije odgovarao za ovaj strašni zločin.

Obilježavanje 19 godina od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije (Foto: SRNA)

Za manje od 36 časova 1. i 2. maja 1995. godine iz Zapadne Slavonije je preko savskog mosta, nazvanog simbolično „Most spasa“, protjerano 30.000 Srba.

U Zapadnoj Slavoniji do 1991. godine živjelo je više od 128.000 Srba, da bi popisom iz 2001. godine bilo ustanovljeno da je u ovom području ostalo tek 26.000 Srba.

Obilježavanje 19 godina od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije (Foto: SRNA)

Danas u Zapadnoj slavoniji živi petnaestak hiljada Srba, a osim Republike Srpske, prognani Srbi našli su utočište u Srbiji, Australiji, Americi i zapadnoevropskim zemljama.

Kojić: Zapadnoslavonci položili duše za krst časni

U crkvi Svetog Marka u Beogradu danas je služen parastos i priložene su svijeće za 283 Srba, koji su poginuli i nestali u akciji hrvatskih oružanih snaga „Bljesak“ na srpsku oblast Zapadne Slavonije, koja je do 1. maja 1995. godine bila pod zaštitom UN.

U prigodnoj besjedi, starješina hrama Svetog Marka Trajan Kojić rekao je da vjeruje da duše zapadnoslavonskih stradalnika počivaju na mjestu gdje nema jecaja, bola ni suza i da tamo sijaju jer su žrtvovane „za krst časni i slobodu zlatnu“.

Obraćajući se porodicama i prijateljima onih koji su mučki ubijeni na današnji dan prije 19 godina, Kojić je rekao da je njihov jedini grijeh bio taj što su željeli da brane i čuvaju ono što im je Bog dao.

„Mi ih se sjećamo i sjećamo se riječi Gospoda da se ne treba bojati onih koji ubijaju tijelo jer dušu ubiti ne mogu. I zaista i danas i zauvijek pamtićemo one koji su se opredjelili za ono što je pravedno“, naglasio je Kojić.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac rekao je da je upravo akcija „Bljesak“ bila jedan od najačih argumenata srpskog tima u procesu koji se po međusobnim tužbama za genocid između Srbije i Hrvatske vodi pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

On je podsjetio da je sa područja Zapadne Slavonije protjerano 15.000 ljudi ili gotovo sav srpski živalj, te da su tokom nje ostala potpuno uništena etnički čista srpska mjesta, kakvo je između ostalih selo Medari.

„Od 24 stanovnika Medara ubijeno je njih 22. Od toga 11 žena i troje djece. Samo iz porodice Vuković ubijeno je sedam članova. Dvije djevojčice ostale su žive, koje je, jer im je majka bila hrvatica, spasio jedan častan vojnik“, rekao je Štrbac.

On je podsjetio na poražavajuću činjenicu da pred Haškim tribunalom nije podignuta nijedna optužnica za „Bljesak“, odnosno da Tribunal nikada nije ni pokrenuo ozbiljnu istragu o monstruoznom zločinu.

Štrbac je naglasio da ništa bolja situacija nije ni pred sudovima u regionu i da su svi procesi u vezi sa „Bljeskom“ u predistražnom postupku, ističući da interes da se stvari pokrenu sa mrtve tačke ima i Republika Srpska čija je teritorija granatirana tokom „Bljeska“ i koja je u toj akciji izgubila devet civila.

Nakon parastosa porodice, prijatelji i poštovaoci žrtava položili su vijenac na spomenik srpskim žrtvama stradalim u ratovima 90-tih na prostoru bivše Jugoslavije.

Prema podacima „Veritasa“, u akciji „Bljesak“ ubijeno je i nestalo 283 ljudi, od kojih 104 civila i 11 milicionera. Među žrtvama je 55 žena, 11 osoba mlađih od 18 i 73 osobe starije od 60 godina.

Akciju na područje na kojem je tada živjelo 15.000 Srba napalo je 16.000 hrvatskih vojnika.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se