10.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Novak: Pregovori bi mogli biti nastavljeni naredne sedmice

BERLIN – Razgovori sa Ukrajinom o isplati duga i o cijeni za buduće isporuke gasa mogli bi biti nastavljeni naredne sedmice, čim bude potvrđena uplata dijela duga, izjavio je danas ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

Aleksandar Novak

„Od kraja februara ni jedan cent nije plaćen za isporuku gasa“, izjavio je Novak u Berlinu nakon pregovora sa ukrajinskim ministrom energetike, uz posredovanje EU.

Novak je dodao da je ruska državna kompanija „Gasprom“ primila obavještenje iz Ukrajine da je uplaćeno 786 miliona dolara, ali da bi najranije taj novac mogao da bude na računu ruske kompanije tek u ponedjeljak, 2. juna.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk rekao je danas da Ukrajina neće nikada prihvatiti povećanje cijene za gas koje traži Rusija i da će spor u vezi s tim biti vođen pred međunarodnim sudom, ako na pregovorima u ponedjeljak ne bude postignut dogovor.

On je objasnio da se današnja uplata odnosi na nagomilani dug prije 1. aprila, datum kada je Moskva povećala cijenu gasa sa 268,5 na 485 dolara za 1.000 metara kubnih.

„U ponedjeljak će biti održana posljednja runda na kojoj će biti postignut sporazum ili će biti predata tužba pred arbitražni sudo u Stokholmu“, izjavio je Jacenjuk na početku zasjedanja Savjeta ministara Ukrajine.

Prema njegovim riječima, završena je sva procedura da bi Ukrajina mogla da podnese tužbu, odnosno Kijev je platio račun po cijeni od 268 dolara, što je ukupno 786 miliona dolara.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se