23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Ne vjerujete u kletve? Ove će vas natjerati da razmislite ponovo!

Kletva mora da bude nabijena emocijama i da ima jaku energiju da bi se ostvarila. Predstavljamo vam starije, a i modernije kletve, koje nas i dan danas stavljaju u razmišljanje i strah da su možda istinite

Kletve

Različite rase i religije imaju svoje kletve. Danas, one postoje i učvršćene su samo kod nekih ljudi.

Za kletvu ili baksuzluk se vjeruje da su natprirodne i obično se povezuju s nekom vrstom božanstva ili entititeta. Tipovi ljudi koji istinski vjeruju u moć psovki su sujeverni, a istovremeno i religiozni.

Predstavićemo vam neke od poznatijih kletvi za koje je svijet do sada čuo.

Dijamant nade Hope Diamond

PROKLETSTVO DIJAMANTA NADE

Ovaj 112-karatni dijamant je pronađen u Indiji, gdje je navodno ukraden iz hrama boginje Sita. Dospio je u ruke kralja Francuske, Luja XVI, i nosile su ga princeza de Lambali i Marija Antoaneta. Obema su, zajedno sa kraljem, odsječene glave tokom Francuske revolucije. Mnogi vjeruju da svako ko u budućnosti bude vlasnik dijamanta, imaće strašnu sudbinu.

PROKLETSTVO KAMENJA

Bjorketorp Runestone01

Bjorketorp kamenje se nalazi u Švedskoj i napravljeno je u 6. ili 7. vijeku. Na natpisu kamenja piše da “onaj ko sruši ovaj spomenik, doživjeće podmuklu smrt”. U 15. vijeku, neko je pokušao da pomjeri kamenje. Zapalio je vatru da bi razbio kamen, ali na kraju mu je vatra zahvatila kosu pod naletom vjetra. Umro je tad, a kamenje je ostalo netaknuto.

NFL IGRICA

Iako bi trebalo da predstavlja čast, mnogi igrači koji su se pojavili na omotu NFL video igrice su nakon toga imali lošu sezonu. Ili su se povrijedili ili su izbljedeli u zaborav. Majkl Vik, Donovan Meknab, Šon Aleksandar, Vins Jang, Bret Favr, Troj Polomalu i Pejton Hilis su imali nesrećne godine u američkom fudbalu nakon pojavljivanja na omotu igrice.

Foto: AP

KENEDI KLETVA

Počelo je s predsjednikom Džonom Kenedijem, koji je ubijen 1963. Onda je Robert Kenedi ubijen 1968. Senator Ted Kenedi je preživeo pad aviona, da bi kasnije sletio s mosta i ubio Meri Džo Kopenku, čime su završeni njegovi snovi o kandidaturi za predsjednika. Sin Roberta Kenedija je umro zbog predoziranja, drugi sin je poginuo dok se skijao. Kenedi Junior je poginuo u avionskoj nesreći, zajedno sa ženom i svastikom. Poslednji incident se dogodio kada se Meri Kenedi obesila.

SUPERMEN KLETVA

Foto-ilustracija: Foter/gioiadeantoniis

Glumci koji su imali čast da glume u filmu Supermen su na kraju imali svakojake nevolje. Džordž Rivs se ubio, a Kristofer Riv je ostao paralizovan nakon pada sa konja. Dana Riv, Kristoferova žena koja je bila nepušač, umrla je od raka pluća u 44 godini. Margot Kider, koja je glumila Luis Lejn, pati od bipolarnog poremećaja.

KLUB 27

Ova kletva je uticala na talentovane muzičare kao što su Robert Džonson, Brajan Džons, Dejv Aleksandar, Džimi Hendriks, Dženis Džoplin, Džim Morison, Kurt Kobejn i  Ejmi Vajnhaus. Svi oni su bili daroviti muzičari koji su umrli u 27 godini.

(Telegraf.rs)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se