15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Naredne sedmice ponovo obilne kiše, četiri godišnja doba u maju

BANJALUKA – Vodostaji rijeka u Republici Srpskoj su u opadanju – potvrđeno je iz Hidrometeorološkog zavoda RS.

KišaRijeka Sava je na hidrološkim stanicama Gradiška i Srbac pala ispod kote redovne odbrane od poplava, nakon što je njen vodostaj bio u porastu poslije obilnih padavina 3. i 4. maja.

Jaka kiša je tih dana padala u cijelom regionu, a najviše kiše je palo na sjeveru i zapadu Republike Srpske.
Na Kozari je palo 90 litara kiše, u Banjaluci 69, u Doboju 58, te, između ostalog, u Bijeljini 55 litara po metru kvadratnom.

Tokom predstojećeg vikenda u RS se očekuje sunčano i toplo vrijeme.

Međutim, meteorolozi za narednu sedmicu predviđaju osjetno svježije vrijeme s čestom kišom i lokalnim pljuskovima uz mjestimično obilne padavine.

U ponedjeljak se očekuje umjereno do potpuno oblačno i svježije vrijeme, za četiri do osam stepeni, uz povremenu prolaznu kišu prijepodne, a jaču u noći na utoraku.

Po prognozi sinoptičara, u utorak se očekuje oblačno vrijeme s obilnom kišom, pljuskovima i grmljavinom, a lokalno može biti i nepogoda s gradom.

Očekivane padavina su od 20 do 60 litara po metru kvadratnom.

Četiri godišnja doba u maju

Maj je već do sada „ispucao“ sva godišnja doba. Smjenjivale su se kiša, vjetrovi, proljećni prijatni dani, zimska ledena jutra, a u nedelju će osvanuti pravi ljetnji dan. Temperature će dostizati i do 28 stepeni. Danas će biti toplije nego u četvrtak, a sutra opet kišovito.

Vrijeme srednia majaMeteorolozi su najavili za danas sunčan i topliji dan nego u četvrtak, ali i lokalne pljuskove. Najviše dnevne temperature biće od 20 do 24 stepena.

Sudeći po predviđanjima stručnjaka, sutra će biti više kiše nego sunca. U većini krajeva biće kišovito, a u nedelju se očkuje veoma topao dan. Valjalo bi ga iskoristiti, jer je za sledeću sedmicu prognozirnaju padavine.

– Od ponedeljka će biti promjenljivo i nestabilno vrijeme sa čestom kišom i pljuskovima, a u utorak će biti uslova i za grad – kažu u „Meteosu“. – Do četvrtka su predviđene obilnije padavine. Očekuje se od 40 do 80 litara po metru kvadratnom tokom tri do četiri dana. Biće i hladnije, posebno u srijedu i četvrtak. U drugoj polovini sedmice postepeno toplije sa sunčanim periodima.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se