10.4 C
Zvornik
25. април 2024.

Na Ravnoj gori održan Ravnogorski sabor

BEOGRAD – Na Ravnoj gori danas je održan Ravnogorski sabor, kojim je obilježeno 73 godine od početka borbe Jugoslovenske vojske i Ravnogorskog pokreta.

Ravnogorski sabor na Ravnoj Gori

Sabor su organizovali Srpski pokret obnove, Republička asocijacija za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta i Udruženja pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini 1941-1945. godine, čiji predstavnici su položili cvijeće na spomenik generalu Dragoljubu Mihailoviću.

U hramu Svetog Georgija služen je pomen poginulim Ravnogorcima, a potom je pročitana pozdravna poruka princa Aleksandra Karađorđevića, u kojoj je izrazio nadu da će Mihailović uskoro biti rehabilitovan.

Potpredsjednik SPO Aleksandar Čotrić se založio za nacionalno pomirenje u Srbiji i zvanično priznavanje nepobitne činjenice da su na tlu Kraljevine Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu postojala dva antifašistička pokreta – partizanski i ravnogorski.

On je naglasio da je Jugoslovenska vojska, predvođena generalom Mihailovićem, značajno doprinijela konačnom slomu fašizma u Drugom svjetskom ratu, jer su njeni pripadnici prvi u Evropi podigli ustanak na okupiranoj teritoriji i od avgusta 1941. do oktobra 1944. oslobodili više od trideset gradova u tadašnjoj Jugoslaviji.

Ravnogorski sabor održava se već 24 godine.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se