13.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Na području Bijeljine prikupljeno više od pet tona uginule stoke

ISTOČNO SARAJEVO – U zaplavljenim područjima Bijeljine još ima zaostale uginule stoke tako da je epidemiološka situacija i dalje nesigurna, a veliki problem predstavlja i odvodnja zaostale vode sa većih površina, takozvanih vodenih džepova.

Uginula stoka u poplavamaPut za Raču je prohodan, ali je potrebno preduzeti pripremne radnje za puštanje u saobraćaj, kao i otvaranje graničnog prelaza Rača, saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite.

Stanje na području Bijeljine se i dalje normalizuje, Dašnički nasip je stabilan, vodostaj Save ima trend opadanja i juče je opao za dodatnih deset centimetara.

U toku proteklog dana prikupljeno je oko 5,3 tone uginule stoke u Velinom Selu, Brocu, Batkoviću, Ostojićevu i Balatunu.

Uklonjeno je oko 500 tona kabastog otpada na području od Bijeljine prema Dvorovima, Trnjacima, Balatunu i Brocu. Izvršena je dezinfekcija 801 domaćinstva u Dvorovima, Dazdarevu, Triješnici, dijelovima Krive Bare, Velike Obarske i ostalim dijelovima gdje su se stekli uslovi za dezinfekciju.

Pripadnici Oružanih snaga BiH vršili su dezinfekciju dvorišta u Brocu, Međašima, sportske sale u Bijeljini, kao i okolinu Doma učenika.

U saradnji sa zdravstveno-sanitarnim inspektorima, te republičkim zdravstvenim inspektorom, izvršen je zdravstveno-tehnički i higijenski nadzor kolektivnih centara.

Nastavljen je rad ljekarskih timova na dva punkta – ispred škole u Brocu i u Trnjacima kod Doma, kao i ljekarskih timova u kolektivnim centrima u kojima je smješteno ugroženo stanovništvo.

Stručni konsultant, kojeg je imenovao republički Institut za javno zdravstvo za praćenje epidemiološke situacije na poplavljenim područjima Bijeljine, proveo je nadzor i konstatovao da je bijeljinski Dom zdravlja preduzeo sve mjere na sprečavanju epidemijske pojave zaraznih bolesti.

Izvršeno je ispumpavanje vode iz poplavljenih područja, objekata i ulica na 21 lokaciji. Vodosnabdijevanje je uredno i konstantno se prati režim rada pumpi, a montirano je i devet slavina – javnih česmi na hidrantima u Trnjacima, Brocu, Batkoviću i Ostojićevu.

Izvršen je popis 390 stambenih objekata u Mjesnoj zajednici Janja i LJeskovcu u koje je ušla voda. Do sada je ukupno popisano 2.037 stambenih objekata u koje ušla voda.

Juče je stigao specijalni tim za zaštitu i spašavanje iz LJubljane sa 58 ljudi i 21 vozilom koji je lociran u Dvorovima. Ovaj tim posjeduje četiri velike pumpe, 15 manjih pumpi, cisterne i namijenjen je za crpanje vode iz poplavljenih područja, čišćenje kanalizacije, crpanje naftnih derivata, mulja.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se