23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Na nasipu kod Bijeljine dežuralo 50 ljudi

ISTOČNO SARAJEVO – Stanje na poplavljenim područjima Republike Srpske postepeno se normalizuje, a na mjestima gdje voda i dalje prijeti, preduzimaju se potrebne aktivnosti kako bi se spriječio proboj vode, saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite.

Poplava u Modriči (Foto: SRNA)Na području Bijeljine stanje na nasipu Dašničkog kanala je stabilno, bez značajnijih promjena. Tokom noći na nasipu je dežuralo oko 50 ljudi i po potrebi su preduzimane mjere sanacije.

Danas će biti nastavljeni radovi na sanaciji Dašničkog nasipa i proširivanje otvora na Drinskom nasipu, kao i prikupljanje uginulih životinja, dezinfekcija i deratizacija poplavljenih područja, te odvođenje vode iz zaplavljenih područja.

Nivo vode u Donjem Žabaru stagnira, ali još prijeti opasnost od proboja rijeke Save na području brčanskog naselja Vučilovac.

U Donjem Žabaru poplavljeno je 45 kuća, a oko 100 kuća i ogromna površina poljoprivrednog zemljišta je zaplavljeno.

Šamac je i dalje pod vodom, čija dubina na pojedinim mjestima iznosi i do metar.

U Doboju je u većem dijelu grada normalizovano snabdijevanje električnom energijom, a radi se i na osposobljavanju elektroenergetskih objekata u najpogođenijim dijelovima. Voda iz vodovodne mreže je tehnička i služi samo za čišćenje objekata i ulica.

U Brodu je još zaplavljeno 120 kuća, 34 su poplavljene, a osam iseljeno.

Poplavljenih kuća još ima i u Kozarskoj Dubici, gdje je zaplavljeno oko 1.500 hektara zemlje.

Vodostaji su u opadanju na području Banjaluke, Prijedora, Kostajnice, Jezera, Gradiške, Ribnika i Srpca, a stanje je zadovoljavajuće i stabilno u Laktašima, Pelagićevu i Petrovu.

Nakon poplava situacija se normalizuje u Oštroj Luci, Šipovu, Vukosavlju, Derventi, Kotor Varoši, Prnjavoru, Novom Gradu, Čelnicu, Tesliću i Modriči.

Klizišta su aktivna na području opština Jezero, Bratunac, Vlasenica, Zvornik, Lopare, Milići, Osmaci, Srebrenica, Ugljevik i Šekovići zbog čega su ugroženi brojni stambeni objekti, a dio putnih komunikacija je u prekidu.

Na području Zvornika aktivno je više od 200 klizišta, dok je u klizištima i bujicama potpuno uništeno ili za stanovanje oštećeno 200 kuća. Zbog klizišta na ovom području evakuisano je 400 ljudi.

Na područjima pogođenim poplavama nastavlja se ispumpavanje vode, čišćenje, uklanjanje uginule stoke, dezinfekcija, procjena pričinjene štete, kao i opsposobljavanje elektro i vodovodne mreže.

Iz krajeva zahvaćenim poplavama izražena je potreba za pumpama za crpanje vode, čizmama, agregatima, prečistačima za vodu, isušivačima, sredstvima za čišćenje, deratizaciju i dezinfekciju, kao i za naftom.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se