15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Moskva traži vanrednu sjednicu Savjeta bezbjednosti UN

NJUJORK – Rusija je zatražila održavanje vanredne sjednice Savjeta bezbjednosti UN povodom vojne operacije koju su vlasti iz Kijeva pokrenule na jugoistoku Ukrajine, rekao je Itar-tasu portparol ruske misije pri UN.

Savjet bezbjednosti

Specijalne ukrajinske snage pokrenule su jutros operaciju u Slavjansku, uz upotrebu borbenih letjelica i oklopnih vozila.

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su oborena dva vojna helikoptera „Mi-24“ i da je transportni helikopter „Mi-8“ teško oštećen u sukobima.

Potvrđena je pogibija najmanje tri osobe, među kojima su dva pripadnika ukrajinske vojske i jedan pripadnik snaga za samoodbranu.

Moguće ograničavanje isporuka gasa od juna

Ruska kompanija „Gasprom“ saopštila je da od juna postoji mogućnost ograničavanja isporuka gasa Ukrajini u slučaju neplaćanja računa.

„Račun za isporuke u junu biće izdat 16. maja. Imaće vremena do 31. maja da ga plate“, rekao je ruski ministar energetike Aleksander Novak.

Novak je rekao da će „Gasprom“, ako račun ne bude plaćen do tada, imati mogućnost da ograniči isporuke ili da isporuči onoliko gasa koliko je plaćeno do 3. maja.

On se obratio novinarima poslije razgovora sa evropskim komesarom za energetiku Ginterom Etingerom i ukrajinskim privremenim ministrom energetike Jurijem Prodanom u Varšavi, prenio je Itar-tas.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se