18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Zvornik postaje grad za nekoliko mjeseci?

BANJALUKA – Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić izjavila je Srni da bi formalna procedura razmatranja inicijativa da opština Zvornik dobije status grada, a Stanari kod Doboja status opštine, mogla potrajati narednih nekoliko mjeseci, ali da je najvažnije da mogućnosti za tako nešto postoje.

Lejla Rešić

„Vlada je krajem prošle godine zauzela stav da, dok ne bude imala zvanične rezultate popisa u BiH i dok ne uradi analize koje proističu iz toga, teritorijalnu organizaciju Srpske ne bi trebalo mijenjati. Naravno, to nije stoodstotno zaključan proces, a sve inicijative mogu dolaziti i mi ćemo ih uvijek uzeti ozbiljno u razmatranje“, rekla je Rešićeva.

Ona je naglasila da su kriterijumi za promjenu statusa lokalnih zajednica jasno propisani Zakonom o lokalnoj samoupravi i da se oni, prije svega, odnose na istorijsko i kulturno nasljeđe, tardiciju iz prethodnog perioda, komunalnu infrastrukturu, putnu infrastrukturu, škole, druge objekte, postojanje elaborata o opravdanosti cijelog tog procesa i slično.

Kada je riječ o Zvorniku, Rešićeva kaže da je ministartvo primilo inicijativu Skupštine opštine za promjenu statusa iz opštine u grad, ali da u toj inicijativi nedostaje još nekoliko stavki, te da će je resorno ministarsto tek po kompletiranju uputiti u dalju proceduru.

„Nakon izjašnjenja Vlade Srpske o ovakvim inicijativama, slijedi izrada zakona pojedinačno o gradovima, te izmjena zakona o teritorijalnoj organizaciji i izbornih zakona Srpske i BiH“, rekla je Rešićeva.

Kada je riječ o Stanarima kod Doboja, Rešićeva je naglasila da su inicijativu pozdravile sve institucije vlasti u Srpskoj.

„Sve institucije su upoznate o ovoj inicijativi, ali je Narodna skupština Srpske ta koja treba da prva provede svoj dio procedure“, istakla je Rešićeva.

Ona je dodala da procedura podrazumijeva da se o inicijativi izjasni i skupštinski Odbor za lokalnu samoupravu, pa Zakonodavni odbor, a Narodna skupština će dalje zadužiti Vladu Srpske i resorno ministarstvo.

„Razgovaramo i dalje sa ljudima koji su pokrenuli ovu inicijativu, cijenimo ovo veoma ozbiljnim procesom, a u tom procesu nam je jedini interes zaštita građana i potreba da buduća opština bude potpuno sigurna za građane“, istakla je Rešićeva.

Prema njenim riječima, i sami građani imaju benefit o promjene statusa lokalne zajednice, prvenstveno zbog IPA fondova i međuopštinske saradnje, a višetipske lokalne zajednice su i strateški pravac razvoja lokalne samouprave u Republici Srpskoj.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se