9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

MMF spreman pomoći BiH

SARAJEVO – Međunarodni monetarni fonda /MMF/ je spreman pomoći BiH u rješavanju posljedica nedavne prirode katastrofe, izjavio je šef Misije MMF-a za BiH Ron van Roden po okončanju posjete misije ove finansijske institucije Banjaluci i Sarajevu.

MMF

U saopštenju MMF-a podsjeća se da je misija, koju je predvodio Van Roden, posjetila Banjaluku i Sarajevo od 21. do 30. maja da bi razgovarala o posljednjim ekonomskim dešavanjima i politikama vezanim za šesti i sedmi pregled u sklopu stendbaj-aranžmana za BiH.

„Misija želi izraziti saosjećanje sa svima koji su pogođeni nedavnom prirodnom katastrofom. Jasno je da su poplave u velikom dijelu zemlje, kao i klizišta, izazvali velike štete i probleme“, rekao je Van Roden po okončanju posjete BiH.

Iako se procjena štete i dalje radi, prema riječima šefa Misije MMF-a za BiH, očekuje se da će se tempo ekonomskog rasta značajno usporiti tokom ove godine.

„Nivo usporavanja će zavisiti od brzine mobilisanja međunarodne podrške za rekonstrukciju“, rekao je Van Roden.

Budžeti u BiH će biti izloženi značajnom padu prihoda te potrebama za dodatnim finansiranjem.

Da bi pomogli u kontinuiranom obezbjeđivanju funkcionisanja vlada, misija MMF-a je postigla dogovor sa predstavnicima vlasti o nizu mjera koje se fokusiraju na poboljšanje naplate poreza i očuvanje integriteta finansijskog sistema koje će, ukoliko se provedu, obezbijediti da Izvršni odbor MMF-a razmotri kombinovani šesti i sedmi pregled u sklopu stendbaj-aranžmana.

Uzimajući u obzir hitnost i veličinu finansijskih potreba BiH, a uslovljeno odobrenjem uprave MMF-a, osoblje ove monetarne institucije će Izvršnom odboru predložiti povećanje iznosa koji će se okončanjem pregleda staviti na raspolaganje BiH sa 84,55 miliona specijalnih prava vučenja, što je oko 90 miliona evra, na 169,1 miliona specijalnih prava vučenja, odnosno oko 180 miliona evra.

Osoblje MMF-a će u narednom periodu i dalje usko sarađivati sa vlastima i međunarodnom zajednicom, kako budu dolazile nove informacije, na procjeni i rješavanju finansijskih potreba BiH.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se