10.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Mišić: Paket mjera sanacije poslati na raspravu savjetu

BANJALUKA – Savez sindikata Republike Srpske smatra da bi paket mjera za sanaciju posljedica od poplava, prije nego što ga Vlada uputi Narodnoj skupštini, trebalo uputiti na raspravu u Ekonomsko-socijalni savjet, izjavila je predsjednik Saveza sindikata Ranka Mišić.

Ranka Mišić

Mišićeva je rekla da bi za paket mjera sigurno bilo i prijedloga Unije udruženja poslodavaca i Sindikata, koji zaslužju da budu uključeni.

„U ovom trenutku je važno da sve informacije koje dolaze budu tačne i realne i da se najave velikih pomoći šalju sa zadrškom u javnosti“, rekla je Mišićeva nakon sjednice Ekonomsko-socijalnog savjeta.

Mišićeva je navela da su, prema prvim podacima, poplavljene kuće 2.473 radnika – člana Sindikata i da oni nemaju elementarne uslove za život.

„U realnom sektoru 1.520 radnika ne može raditi svoj posao na radnom mjestu, jer su njihova preduzeća poplavljena, ali oni od početka poplava obavljaju poslove ispumpavanja vode, čišćenja mulja, te pranja postrojenja“, rekla je Mišićeva, navodeći i da 800 radnika u javnom sektoru ne mogu da rade na svojim radnim mjestima, jer proces rada još nije organizovan.

Ona je podsjetila da je Savez sindikata intervenisao već u prvim danima poplave, uplatio značajnu novčanu pomoć na račun posebnih namjena, te da su od Vlade usmeno dobili pozitivan odgovor na zahtjev dijela poslodavaca za oslobađanje od poreza i doprinosa na pomoć radnicima u većem iznosu od tri prosječne plate.

Mišićeva je rekla i da Sindikat nije upoznat sa mjerama solidarnosti i elementima takozvanog solidarnog poreza.

„Zbog toga smo i zatražili da o paketu mjera, ako to bude u njegovom sastavu, raspravlja i Ekonomsko-socijalni savjet i zauzme zvaničan stav“, rekla je Mišićeva.

Ona je apelovala da sve institucije u Republici Srpskoj i BiH ostave po strani podjele i da udruženim snagama traže najbolja rješenja, ali i da radnici dostave spiskove svojim računovodstvima kako bi se odrekli jednodnevne zarade za pomoć poplavljenima.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se