15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Mirjanić: Milionske štete od poplava u RS

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić rekao je da šteta od poplava na poljoprivrednim usjevima u Republici Srpskoj, prema prvim procjenama, iznosi nekoliko desetina miliona KM.

PoplavaOn je naglasio da je već sada izvjesno da će rod žitarica i povrća biti gotovo prepolovljen, što će dovesti do rasta cijena osnovnih prehrambenih namirnica – hljeba, povrća i mesa.

„Više informacija imaćemo nakon povlačenja vode sa zasijanih površina i detaljnijeg pregleda usjeva kukuruza.

Stručne službe Ministarstva na terenu će utvrditi štetu na poljoprivrednim kulturama“, izjavio je Mirjanić za „Večernje novosti“.

On je naveo da je osnovni problem zasićenost zemljišta vlagom usljed velikih količina padavina, pri čemu su otežane osnovne agrotehničke operacije i istakao da je najugroženiji kukuruz.

„Sjetva kukuruza planirana je na 140.000 hektara, ali kasni u pojedinim regionima i, prema informacijama resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, do sada je zasijano 70 odsto planiranih površina. Prema prvim procjenama, ponovnu sjetvu kukuruza potrebno je obaviti na oko sedam odsto planiranih sjetvenih površina“, rekao je Mirjanić.

Mirjanić je naglasio da će resorno ministarstvo i Vlada Republike Srpske nastaviti da ratarima pružaju finansijsku i svaku drugu vrstu pomoći.

(Novosti online)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se