15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Mali Zvornik u borbi za opstanak. Stalna neizvijesnost sa svakim kišnim danom

Sa prvim obilnijim kišama, ili iznenadnom grmljavinom, mještani Malog Zvornika prekidaju sve svoje aktivnosti, pogleda uprtog  ka klizištu kraj graničnog prelaza Stari most.

Klizište u Malom Zvorniku kod Starog mosta (3)Objektivno i prirodno, u sjenci tragedija sa neprocjenjivim gubitkom u ljudskim životima, koje su zabilježene u unutrašnjosti Srbije, Mali Zvornik sa nestrpljenjem čeka dalje poteze nadležnih republičkih organa, resornih ministarstava, u nadi da će odluka o postupku i dinamici sanacije klizišta biti u najboljem interesu lokalne zajednice, piše Loznica info.

Ono što se kao posledica bujica pritoka sliva Drine, događalo u Podrinju su zapravo bila tecišta, jedna podvrsta klizišta, sa kojima se rijetko srećemo kod nas u praksi i zahtjevaju posebne mjere praćenja i sanacije, stav je stručne javnosti.

>>> Klizište u Malom Zvorniku između laičkih nagađanja i naučno stručne analize: Opasnost postoji, liječiti uzroke

Eksperti se smjenjuju, iz Geološkog zavoda Srbije, Geozavoda Republike Srpske, stručnjaci iz Francuske, njihove kolege iz CIP-a, tako da je problem u sigurnim i iskusnim rukama, ali laiku djeluje neriješivo, potpuno je promjenilo organizaciju, planiranje, život, prijeti da izazove ozbiljne migracije nakon kolapsa privrede koji može vrlo brzo uslijediti bez središnje saobraćajnice na koju su žitelji i posjetioci decenijama navikli na putu kroz Podrinje.

Elektronski mediji nakon kratke posjete Malom Zvorniku ostave lokalnu javnost u potpunoj konfuziji prilozima koje objave. Izvještaji su oprečni, od kataklizmičkih najava, senzacija o potopu, do opisa kako se život samo kilometar dalje od klizišta, u centru, normalno odvija, a sve službe dobro funkcionišu. Istina je u sredini, suštinski, u prividu normalnog života, u neizvijesnosti koja svakodnevno održava tenziju, utiče na zdravlje stanovnika Centra (Kolonije), Donjeg Naselja, Zvornika, u nemogućnosti dugoročnog planiranja, gubitku svake perspektive na ovom prostoru sa sve glasnijim prognozama da se oporavak može očekivati nakon tri decenije iscrpljujuće obnove infrastrukture i opustošenih seoskih naselja.

Izuzev nesmanjenih kapaciteta HE “Zvornik“, koja je bez strukturnih oštećenja odoljela ovom poplavnom bujičnom talasu, potpuno drugačijem, po ishodu dramatičnijem u odnosu na poplave u decembru 2010, tri naselja opštine Mali Zvornik su sada bliža sredini XX veka, no trećem milenijumu. Strateške grane ovdašnje privrede: turizam, poljoprivreda, stočarstvo, šumarstvo, industrijska proizvodnja kreča i kamena su pod bremenom nastale pustoši samo dijelovi arhivskih strategija razvoja, bez ikakvog realnog osnova da se kratkoročno revitalizuju. Svi su svjesni da je alternativni put nužno zlo, a prioritet za opstanak mjesta i opštine je sanacija klizišta kod državnog graničnog prelaza Stari most.

Pri tome, niko ne priziva ishitrene poteze koji bi izazvali survavanje dva miliona kubnih metara zemlje. Grupe stručnjaka mogu na osnovu podatka o vodostaju, podatka o morfologiji i zapremini korita Drine, u više scenarija, izračunati dokle bi voda punom aktivacijom klizišta došla, a onda vidjeti eventualno da se koliko god je to moguće smanji protok, odnosno preliv vode na brani uzvodno. U tim okolnostima, HE “Zvornik“, prvenac na Drini je neizostavni faktor bezbjednosti za Podrinje i regiju Birač.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=Q4UtTUt2w-g]

Povezane vijesti:

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se