18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Mali Zvornik: Izvršeno snimanje klizišta iz vazduha (foto)

Štab za vanredne situacije opštine Mali Zvornik  obezbjedio je letjlicu za snimanje i uvid u situaciju na najkritičnijem klizištu koje je nakon odrona podjelilo opštinu Mali Zvornik na dva dijela, otežalo svakodnevni život i komunikaciju, te podjednako ugrožava opštinu Zvornik.

Akcija čišćenja Drine poslije poplave (26)

Do juče se čekalo na kameru iz inostranstva. Izvršeno je ortofoto snimanje klizišta. Digitalni ortofoto snimak predstavlja snimak dijela površi zemlje u digitalnom obliku, a koji se podvrgava digitalnoj obradi. Kao rezultat dobija se slika kod koje su otklonjene sve deformacije nastale u toku snimanja. Tako se obezbjeđuju vjerodostojni prostorni podaci.

Prije snimanja procijenjeno je da je zahvaćen prostor od oko tri hektara, a sada se očekuju najpreciznije i dragocjene informacije.

Na području malozvorničke opštine ima oko 60 klizišta od kojih je najkritičnije klizište u blizini centra Malog Zvornika, kod pješačkog mosta, koji Mali Zvornik povezuje sa Zvornikom u Republici Srpskoj. U pitanju je klizište velikih dimenzija (800×800 m), koje je prekrilo glavni magistarlni put kroz Mali Zvornik. Preko puta na ovoj dionici prešlo je oko 50 000 kubika zemlje, kamenja i stabala i sručilo se u rijeku Drinu, suzivši njeno korito na ovom dijelu za oko trećinu.

Klizište je presjeklo svaki vid komunikacije sa centrom mjesta, uključujući prelaz pješaka preko Starog mosta, gasovod, vodovodne cijevi, telefonske kablove, zbog čega su dva dana bile u prekidu telefonske veze i internet.

Što se tiče saobraćaja, izuzev humanitarne dostave i prolaska interventnih ekipa i vozila Doma zdravlja, za sada je saobraćajna komunikacija sa Malim Zvornikom jedino moguća preko Zvornika u Republici Srpskoj. Vozila se upućuju na granični prelaz Novi most preko Zvornika do brane na hidroelektani, preko koje putnici mogu samo peške.

Pješački most koji spaja opštine Mali Zvornik i Zvornik još uvijek je zatvoren za saobraćaj, potvrdili su predsjednik opštine Mali Zvornik i načelnik opštine Zvornik, Dragan Bogićević i Zoran Stevanović, kao i Pogranične policije ova dva grada.

Predsjednik opštine Mali Zvornik, Dragan Bogićević je istakao da će odluku o tome kada će most biti pušten za pješake donijeti stručne službe. Bogićević je istakao da je magistralni put Mali Zvornik-Loznica prohodan samo za hitne slučajeve.

Mali Zvornik je zahvaljujući entuzijazmu i stručnoj pomoći nekadašnjeg sugrađanina Božidara Andrića, nastanjenog u Torontu, juče dobio mapu opštine Mali Zvornik sa lokacijama ugroženih naseljenih mjesta i putne infrastrukture.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se