15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Kontroliše se neosnovano povećanje cijena

SARAJEVO – Vlada Federacije BiH /FBiH/, koja je u stalnom zasjedanju, zadužila je na današnjoj sjednici u Sarajevu federalno Ministarstvo trgovine i Federalnu upravu za inspekcijske poslove da, u saradnji sa nadležnim tijelima i inspekcijama svih kantona u FBiH, intenzivno prate kretanje cijena.

Kupovina

„U slučajevima nezakonitog i neosnovanog povećanja cijena i mogućih zloupotreba, hitno treba da preduzmu mjere iz svoje nadležnosti i o tome informišu Vladu FBiH“, saopšteno je iz federalne Vlade.

Vlada upućuje poziv građanima da sve slučajeve nezakonitog i neosnovanog povećanja cijena prijave Federalnoj upravi za inspekcijske poslove i inspekcijama kantona koje su dužne odmah postupiti po prijavama građana.

Naloženo je svim inspekcijskim službama da bez odgađanja postupe po prijavama građana, te po utvrđivanju nezakonitosti u skladu sa represivnim zakonskim mogućnostima sankcionišu počinioce.

Ponovljen je poziv građanima da saznanja o slučajevima koji imaju elemente krađe i pljačke prijave najbližoj policijskoj stanici.

Ukoliko službena lica iz policijskih stanica i inspekcija propuste preduzeti mjere po ovim prijavama, građani mogu o tome direktno informisati Vladu FBiH na telefon 033/212-602.

Nakon što je Vlada FBiH otvorila ovaj telefonski broj u proteklih 18 časova građani su prijavili devet slučajeva povećanja cijena životnih namirnica na području opština Živinice, Breza, Kakanj, Olovo, Zenica, Visoko i Ilidža.

Najviše prijava odnosi se na povećanje cijena brašna.

Informacije su proslijeđene inspekcijskim organima. Federalna uprava za inspekcijske poslove obavijestila je Vladu Federacije BiH da su tržišni inspektori na terenu radi provjere prijava i poduzimanja sankcija.

O preduzetim radnjama Federalna uprava za inspekcijske poslove svakodnevno će podnositi izvještaje.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se