9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Komadant odbrane Slavjanska bio dobrovoljac u Vojsci Republike Srpske (foto)

Komandant odbrane Slavjanska Igor Strelkov bio je dobrovoljac u Vojsci Republike Srpske tokom odbrambenog rata u Bosni i Hercegovini. Strelkov je bio dobrovoljac Drugog ruskog dobrovoljačkog odreda i ratovao je kod Višegrada od novembra 1993. godine do marta 1994. godine.

Igor Strelkov
Igor Strelkov

Rođen i odrastao u Moskvi. Godine 1993. je diplomirao na Moskovskom državnom institutu Istorijskog arhiva. Istoričar po obrazovanju, bio je jako zainteresovan za Belogardejski pokret. Kao dobrovoljac je ratovao u Prednjestrovsu u junu i julu 1992. godine, Bosni i Hercegovini i u Čečeniji gdje je bio u sastavu 166te Gardijske motorizovane brigade. Strelkov je služio do 2005. u sastavu oružanih snaga u raznim regionima u Rusiji.

Poslednje mjesto službovanja u ruskoj vojsci bila mu je Direkcija za borbu protiv međunarodnog terorizma 2. službe Rusije.

Drugi Ruski dobrovoljački odred u Višegradu
Drugi Ruski dobrovoljački odred u Višegradu

Tokom jučerašnjih borbi u Slavjansku, pojedini ukrajinski mediji su izvještavali o njegovoj pogibiji. Ipak, Strelkov je kasnije dao izjavu za RIA Novosti o tome da odbrana Slavjanska neće izdržati ako ne dobije pojačanje.

Osim komadanta odbrane Slavjanska, Strelkov je i na čelu milicije Donjecka narodne Republike.

(Pravda)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se