5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Klizište kod Starog mosta ne miruje, u toku izgradnja puta oko Malog Zvornika

ZVORNIK – Klizište kod Mosta Kralja Aleksandra prvog Karađorđevića u Malom Zvorniku, zbog kojeg je magistralni put Loznica – Ljubovija – Bajina Bašta već danima u prekidu, ne miruje, tako da će biti izgrađen alternativni put oko Malog Zvornika u dužini od 11 kilometara.

Klizište u Malom Zvorniku kod Starog mosta (3)

„Radi se na alternativnom pravcu oko Malog Zvornika, urađeno je pet od 11 kilometara ukupne dužine puta, a već sutra dolazi inženjerska jedinica Vojske Srbije sa mehanizacijom i put će biti osposobljen za svaku vrstu saobraćaja“, rekao je predsjednik opštine Mali Zvornik Dragan Bogićević.

Direktor JP „Drina“ iz Malog Zvornika i član Opštinskog štaba za vanredne situacije Boško Janković objasnio je da je ogromna količina zemlje, koja se sručila sa kližištem, prijetila da zatvori Drinu, ali da je uz pomoć MUP-a i SAJ-a najveći dio zemlje i raznog materijala raščišćen.

On je rekao da je sada zadatak da se duž korita, uz bezbjednost svih koji učestvuju u radovima, omogući da Drina jedan dio materijala, blata i zemlje, koji je nanijet, odnese pri većem vodostaju

„Ideja je da se presječe nanos i da se kroz njega propusti kanal. Upravo mašine i radnici rade na tome“, pokazao je on na licu mjesta.

Klizište u Malom Zvorniku kod Starog mosta

Kada je riječ o samom klizištu, situacija se djelimično komplikuje. Zbog promjene kretanja podzemnih voda, kako je objasnio, došlo je do vraćanja prethodne vode, koja je juče počela da se muti što govori o tome da se neštao dešava u klizištu – ili se sleže ili priprema neki novi pokret.

„Ne znamo šta se dešava sa klizištem, jer je teren nepristupačan. Vjerovatno se malo smiruje, ali za sutra se najavljuje ozbiljnija kiša koja može da napravi veći problem i donese vodu na samom klizištu i terenu iznad, što može pokrenuti nove količine zemlje“, upozorava Janković.

On dodaje da se na tom dijelu saobraćaj odvija na sopstvenu odgovornost i to samo za snabdjevanje opštine jer, kako kaže, „namjera je da omogućimo da opština živi“.

Prema njegovim riječima, za sanaciju klizišta potrebne su godine, da se umiri mjeseci, ali činjenica je da ovde još uvjek ništa normalno ne funckioniše i da zato očekuju pomoć države.

Klizište u Malom Zvorniku kod Starog mosta

Sumirajući trenutnu situaciju u Malom Zvorniku, predsjednik opštine kaže da se radi sanacija lokalnih puteva i da će od ponedjeljka biti uspostavljen autobuski saobraćaj do Donje Trešnjice.

„Što se tiče snabdjevanja električnom energijom, ostalo je oko 12 domaćinstava koja nisu priključena i to će biti urađeno danas ili sutra. Vodosnabdjevanje je uredno, imamo samo problem telekomunikacija, zbog prekida magistralnog optičkog kabla, ali ekipe Telekoma su na terenu“, rekao je Bogićević.

On je podsjetio da u Malom Zvorniku postoji veliki broj kližišta na kojima se nalaze stambene zgrade, i da je zbog toga dio stanovništva evakuisan kod rodbine ili im je objezbeđen alternativni smještaj u hotelu.

Zavod za javno zdravlje danas počinje sa dezinfekcijom poplavljenih objekata, kako bi se stekli uslovi za bezbjedan i zdrav život stanovnika te opštine.

U toku je procjena štete nastale poplavama i klizištima, rekao je Bogićević, dodajući da izvještaj o ukupnoj šteti na objektima i infrastrukturi treba da podnesu do 30. maja.

Klizište u Malom Zvorniku kod Starog mosta

Bogićević je apelovao na ljude dobre volje, kompanije i državu da pomognu ugroženom stanovništvu, prije svega u dizel gorivu i benzinu, jer, kako je rekao, dnevno se troši 3,5 tone dizela.

Takođe, on je apelovao da se u Mali Zvornik više kao humanitarna pomoć ne šalju životne namirnice koje su lako kvarljive jer nemaju kapacitete za smještaj takve robe.

„Apelovao bih i da se trenutna situacija ne iskorišćava u političke svrhe, pogotovu od strane pojedinih narodnih poslanika i lokalnih političara, jer svi trebamo da budemo jedistveni u ovom momentu, a politika da se zaboravi“, naglasio je Bogićević.

On je zamolio građane da ne zloupotrebljavaju broj 112 i društvene mreže i uzbunjuju narod pogrešnim informacijama, već da se za sve prave informacije obrate Opštinskom štabu za vanredne situacije.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se