18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Klizišta prijete sve većem broju kuća

BANJALUKA – Na poplavljenim područjima u Srpskoj najveći problem predstavljaju klizišta čiji se broj stalno povećava, a stanovništvo je evakuisano iz neposredno ugroženih objekata.

zvornikdanas-kliziste u baljkovici 4

Republička uprava Civilne zaštite saopštila je u petak da na područjima Vlasenice, Zvornika, Lopara, Milića, Osmaka i Ugljevika veliki broj klizišta ugrožava stambene objekte, puteve, komunalnu infrastrukturu i PTT komunikacije. Klizišta ima i u opštinama Šekovići, Bratunac i Srebrenica, te na području Doboja.

U Šekovićima klizišta ugrožavaju desetak stambenih objekata, evakuisano je 20 osoba, ali su se oni na svoju odgovornost vratili kućama. Problem predstavlja i smeće koje se sa gradske deponije, koju je zahvatila poplava, razlilo duž rijeke Drinjače, a u prekidu je i dio putnih pravaca. Veći dio stanovništva nema vode zbog kvara na vodovodu.

U Bratuncu su poplave i klizišta pričinili veliku štetu, a zbog aktivnih klizišta evakuisano je oko 20 ljudi, dok je tridesetak kuća oštećeno.

– Zbog klizišta je još na snazi vanredna situacija na području pet mjesnih zajednica. Zbog odrona na putevima ova sela su potpuno odsječena – kaže član opštinskog Štaba Civilne zaštite Milenko Stanojević.

U Srebrenici je u petak evidentirano oko 130 klizišta koja najvećim dijelom ugrožavaju puteve, ali ljudi nisu evakuisani.

U opštini Kotor Varoš istakli su da klizišta i odroni otežavaju saobraćaj na lokalnim putevima, a nanesena je šteta i na oranicama i objektima. Na seoskom području prnjavorske opštine ima četrdesetak klizišta.

Na području Doboja evidentirano je 70 klizišta, od kojih 20 predstavlja potencijalnu opasnost, zbog čega je deset porodica iseljeno. Osim borbe za klizištima u Doboju je nastavljeno i čišćenje i dezinfekcija stambenih objekata, odvoz kabastog otpada, pranje ulica i procjena štete.

Na području Bijeljine stanje se normalizuje, vodostaj Save i dalje opada, a dašnički nasip je stabilan, dok uginulu stoku uklanjaju iz područja sa kojih se voda povukla.

Dijelovi Šamca i dalje su pod vodom, a u ovoj opštini u saniranju posljedica poplava pomažu ekipe iz Poljske, Francuske, Njemačke, Danske i Turske. Na području Vukosavlja voda se u potpunosti povukla iz naseljenih mjesta i sa poljoprivrednog zemljišta, dok je u Donjem Žabaru i dalje poplavljen određeni broj objekata.

U institucijama i organizacijama koje sakupljaju pomoć za ugroženo stanovništvo kazali su da su na područjima pogođenim poplavama i klizištima potrebni stočna hrana, pumpe za ispumpavanje mulja, isušivači, hrana i pelene za bebe, hrana, lijekovi, sanitetski materijal, sredstva za čišćenje i dezinfekciju te sjemena za ponovno zasijavanje poljoprivrednih površina.

Republički štab za vanredne situacije naredio je sprovođenje dezinsekcije na teritoriji Banjaluke, Bijeljine, Bratunca, Broda, Vlasenice, Vukosavlja, Gradiške, Dervente, Doboja, Donjeg Žabara, Zvornika, Kozarske Dubice, Kostajnice, Kotor Varoša, Krupe na Uni, Laktaša, Lopara, Milića, Modriče, Novog Grada, Osmaka, Oštre Luke, Pelagićeva, Petrova, Prijedora, Prnjavora, Srpca, Srebrenice, Teslića, Ugljevika, Čelinca, Šamca i Šekovića.

Štab je odobrio Šekovićima 59.275 KM isključivo za osposobljavanje gradskog vodovoda, a data je i saglasnost za dostavljanje goriva. U Bijeljinu i Doboj biće upućeno po 20.000 litara dizela, Novi Grad i Šekoviće po 5.000, Čelinac 2.500, a Kostajnicu 2.000 litara dizela i 1.500 litara benzina.

(Glas Srpske)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se