15.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Kijev: Ne razgovaramo s teroristima

KIJEV – Vlada Ukrajine spremna je na razgovor s političkim partijama i regionalnim zvaničnicima u istočnim regionima, ali ne i s „teroristima“, saopšteno iz Kijeva.

Donjeck sukobi„Apsolutan prioritet vlade Ukrajine je sveobuhvatni nacionalni dijalog uz učestvovanje političkih snaga, regionalnih predstavnika i javnosti“, navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, prenijela je agencija Rojters.

„Ali dijalog je nemoguć i nezamisliv sa teroristima“, naglašeno je u saopštenju ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova.

Kijev proruske aktiviste, koji trenutno kontrolišu veće područje na istoku Ukrajine, nazivaju „teroristima“ ili „banditima“ koje podržava Rusija s ciljem da se destabilizuje Ukrajina, prenosi B92.

Moskva te optužbe negira, navodeći da Rusi koji žive na istoku Ukrajine žele samo da odbrane svoja prava od eventualnih napada prozapadne ukrajinske vlade.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin pozvao je u srijedu na razgovore između ukrajinske prozapadne vlasti i separatista na istoku Ukrajine, korak koji je Kijev protumačio kao dokaz da međunarodni pritisak na Moskvu funkcioniše. Putin je, takođe, pozvao aktiviste da odlože referendum o nezavisnosti sazvan za 11. maj i saopštio je da je povukao ruske vojnike sa granice sa Ukrajinom.

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da čeka na dokaz da su ruski vojnici otišli sa granice, prenijela je britanska agencija.

(B92)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se