9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Katastrofa ogromna, ali u srpskoj nema epidemije

SARAJEVO – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je danas u Sarajevu da je veličina katastrofe u Republici Srpskoj ogromna, jer su u poplavama potpuno uništena dva grada – Doboj i Šamac, ali da nema epidemije zaraznih bolesti.

Doboj poslije poplave 2„Šamac je i dalje pod vodom, tamo se i dalje pristupa čamcima, a uništeni su i dijelovi opštine Modriča i grada Bijeljine, u istočnom dijelu Šekovići, Srebrenica, Bratunac, Han Pijesak, a u banjalučkoj regiji Laktaši, Banjaluka, Srbac, Kozarska Dubica, Kostajnica, Prijedor“, precizirao je Bogdanić.

On je novinarima, nakon vanrednog sastanka Konferencije za oblast zdravstva u BiH, kojim je predsjedavao ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, rekao da je polovina Republike Srpske zahvaćena poplavnim talasima.

Bogdanić je izrazio zahvalnost međunarodnim organizacijama i institucijama koje su promptno stupile u kontakt sa Ministarstvom zdravlja i ponudile pomoć poplavljenom stanovništvu Srpske.

„U ovom momentu najpotrebnije je da nam se pridruže mobilne i dobro opremljene međunarodne i stručne ekipe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju, i da nam tako olakšaju ovaj, za Srpsku trenutno najvažniji posao sanacije ugroženih područja“, istakao je Bogdanić.

On je istakao da su Srpskoj potrebne i mobilne ekipe za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti, pomoć u vakcinama, lijekovi i sanitetski materijal.

„U potpunosti je uništen Dom zdravlja u Šamcu, dijalizni centri u Šamcu i Doboju, dva sprata su poplavljena u Domu zdravlja Doboj, a oštećeno je i oko 15 ambulanti porodične medicine“, naveo je Bogdanić.

Bogdanić je istakao da je ponosan na zdravstvene radnike Republike Srpske, ali i Federacije BiH, koji su iako u teškim okolnostima, uz pomoć Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ i Helikopterskog servisa Srpske i Oružanih snaga BiH, te specijalizvanih sportskih klubova i organizacija i kolega iz susjednih zemalja, uložili nadljudske napore za pomoć ugroženim stanovnicima na poplavljenim područjima.

On je posebnu zahvalnost iskazao osoblju i zdravstvenim ustanovama, kao i spasilačkim ekipama u FBiH za iskazanu solidarnost, humanost i pomoć svim ljudima, bez obzira gdje žive i gdje ih je zatekla ova neviđena katastrofa i kataklizma.

Prema njegovim riječima, sanacija zdravstvenih ustanova u Srpskoj trebalo bi da teče u tijesnoj saradnji sa međunarodnim zdravstvenim organizacijama i institucijama.

Bogdanić je, odgovarajući na pitanja novinara, potvrdio da je trenutno najteža situacija u Šamcu, koji je skoro u potpunosti evakuisan, ali da i dalje postoji mogućnost razvijanja zaraznih bolesti.

Prema njegovim riječima, tamo su upućene epidemiološke ekipe, psiholozi, psihijatri i za sada nema pojava drastičnog pogoršanja epidemiološke situacije.

„Molim medije da ubuduće više potenciraju potrebu mjera prevencije i lične higijene na ugroženim područjima, kao i ostale mjere opreza i prevencije zdravlja ljudi“, poručio je Bogdanić.

On je ponovio da, uprkos kritičnoj situaciji, u Srpskoj nema epidemioloških pojava, kao ni novih podataka o eventualnim žrtvama poplava.

(SRNA)

Prethodni tekst
Sledeći tekst

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se