2 C
Zvornik
20. април 2024.

Kako je „Su-24“ oslijepio razarač „Donald Kuk“

MOSKVA – Sedmicama je trajala misterija o tome šta je natjeralo dio posade američkog torpednog razarača „Donald Kuk“ u Crnom moru da nakon neposrednog susreta sa ruskim bombarderom „Su-24“ zatraži istupanje iz Flote!?

Sukhoi Su 24Državni sekretarijat SAD priznao je da je posada američkog torpednog razarača „Donald Kuk“ bila demoralizovana nakon susreta sa ruskim bombarderom koji nije imao bombe i rakete, već samo kontejner sa sistemom za radioelektronsku borbu.

Događaj se desio 12. aprila – ruski bombarder „Su-24“ izvršio je kružni let nad američkim razaračem, a posljedica je bila činjenica da je 27 američkih mornara napisalo izjavu o davanju otkaza iz Flote.

Što je tako preplašilo posadu torpednog razarača?

„Donald Kuk“ je torpedni razarač Vojno-morskih snaga SAD četvrte generacije. NJegovo glavno oružje su krstareće rakete „tomahavk“, koje mogu da lete do 2. 500 kilometara, te da nose nuklearno punjenje. U običnoj ili udarnoj varijanti brod je opremljen sa 56 i 96 takvih raketa.

Torpedni razarač je opremljen najnovijim ratnim informacijskim sistemom „Aegis“, koji, između ostalog, ujedinjuje sredstva protivvazdušne obrane svih brodova na kojima je postavljen u zajedničku mrežu, omogućujući istovremeno da se prati i gađa na stotinu ciljeva.

Na nadogradnji torpednog razarača smještene su ogromne antene univerzalnog radara koje zamjenjuju nekoliko običnih radiolokacijskih stanica. Uz „tomahavke“ u univerzalnim lansirnim uređajima na „nosu“ i krmi nalazi se pedeset dirigiranih raketa različite klase.

Ruski bombarder „Su-24“, koji je doletio do „Donalda Kuka“ nije imao bombe ni rakete. Pod trupom aviona nosio je kontejner sa sistemom za radioelektronske borbe „hibini“ – navodi portal „Ruskog vjesnika“.

Nakon što se približio, „hibini“ je isključio radar razarača, zatim sistem prenosa podataka – ukratko, cijeli „aegis“.

Nakon toga je „Su-24“ simulirao raketni napad na oslijepljeni i nijemi brod. Potom još nekoliko puta.

Kad je bombarder napokon odletio, „Donald Kuk“ je odmah otplovio u rumunsku luku.

Analitičari ističu da će nagli razvoj nadzvučnih bespilotnih letjelica postati još jedno mjesto vojno-tehničkog suprotstavljanja Moskve i Vašingtona.

Kao odgovor na pojavu američke doktrine „munjevitog globalnog udara“ Rusija je spremna da razvije ništa manje globalni svemirski štit: Vojsku vazdušno-svemirske obrane.

Osim „hibina“, ruski Vojno-industrijski kompleks proizvodi i mnoge druge uređaje koji su u stanju da obeshrabre kako redovne jedinice protivnika, tako i teroriste.

Jedinice vazdušno-desantnih vojski počele su da proizvode sisteme „infauna“.

Namontiran na oklopnom transporteru ili drugoj ratnoj tehnici, taj sistem nalazi i zaglušuje neprijateljsku radio-vezu u kratkim ili ultrakratkim talasima i „uspavljuje“ dirigovane mine. One eksplodiraju, ali tek nakon što se kolona ruskih vojnika dovoljno udalji.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se